Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoravaju

FAO: Svaka osma osoba u svijetu pothranjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka osma osoba u svijetu kronično je pothranjena, objavila je agencija UN-a za hranu FAO upozoravajući da je borba protiv gladi u svijetu izgubila zamah od 2007./2008. kada su cijene hrane počele rasti i izazvale su pobune u siromašnim zemljama.

U zadnjem izviješću o sigurnosti hrane agencija UN-a procjenjuje da je u razdoblju od 2010. do 2012. gladovalo 868 milijuna ljudi ili oko 12,5 posto svjetske populacije što je veći pad broja gladnih od ranijih prognoza. U razdoblju od 1990. do 1992. bilo je oko milijardu gladnih u svijetu ili 18,6 posto stanovništva.

'To je bolje nego što je bilo ranije, ali još uvijek znači da je svaka osma osoba gladna. To je neprihvatljivo posebno kad živimo u svijetu izobilja', kazao je Jose Graziano da Silva, ravnatelj Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). 'Većina uspjeha u borbi protiv gladi postignuta je do 2006. godine jer su cijene hrane padale. S rastom cijena hrane i ekonomskom krizom koja je slijedila manje je napretka', dodao je je.

>> Ne okrećite glavu: Bez pomoći ova će djeca umrijeti od gladi!

FAO u izviješću upozorava da je ekonomski oporavak poljoprivrednog sektora, a posebno malih poljoprivrednih domaćinstava, ključan za borbu protiv gladi. Većina pothranjenih u svijetu živi u nerazvijenim zemljama u kojima je 14,9 posto stanovništva pothranjeno.

U zadnjih 20 godina glad se za 30 posto smanjila u Aziji dok je Afrika jedini dio svijeta u kojem se problem gladi povećao i broj pothranjenih porastao je sa 175 milijuna iz 1990.-92. na 239 milijuna u 2010.-12. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu" Slika nije dostupna Žive u 'stresu od prehrambene nesigurnosti' Smrt prijeti više od 50.000 pothranjene djece: 'Ovo nije uobičajeni poziv za pomoć'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene