Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FAO: Nema napretka na smanjenju broja gladnih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset godina otkako su svjetski čelnici obećali prepoloviti broj gladnih u svijetu gotovo i nije ostvaren napredak prema ispunjenju tog cilja stoji u izvješću svjetske agencije za hranu.

U razvijenom svijetu pothranjena populacija od 2001. do 2003., pala je za 3 milijuna u odnosu na 823 milijuna pothranjenih u razdoblju od 1990.-92., no smatra se kako je takvo smanjenje rezultat moguće statističke greške, stoji u izvješću Agencije za hranu Ujedinjenih naroda (FAO) objavljenom u Rimu.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum? Slika nije dostupna Ratovi, suša i gospodarska nestabilnost ALARMANTNO Najviše gladnih ikad: Hitnu pomoć u hrani treba 70 milijuna ljudi diljem svijeta

'Deset godina poslije, imamo situaciju u kojoj doslovce nikakav napredak nije ostvaren prema tom cilju', izjavio je generalni direktor FAO-a Jacques Diouf u godišnjem izvješću o 'nesigurnosti hrane', prenosi Reuters.

Na svjetskom summitu o hrani koje je 1996. organizirao FAO, Diouf je najavio da bi prepoloviti glad u svijetu u razdoblju od 1990. do 2015. bilo najmanje što se može učiniti.

'Morali bismo biti sposobni učiniti bolje i više', rekao je tada Diouf no stvarnost ga je demantirala.

Današnji rezultat izuzetno odstupa od prethodnih postignuća iz 70-ih ili 80-ih godina kada se broj gladnih u siromašnim zemljama smanjivao za 137 milijuna, napominje se u izvješću.

Posljednje procjene iz razdoblja 2001-03., pokazuju kako nakon pada od 26 milijuna devedesetih godina prošlog stoljeća, ponovo dolazi do rasta gladi u zemljama u razvoju za 23 milijuna početkom 21. stoljeća.

Stanje se pogoršalo u regijama kao što je subsaharska Afrika gdje je trećina stanovništva pothranjena.

'Razdoblje od Svjetskog summita o hrani možemo odbaciti kao 'izgubljeno desetljeće'', rekao je Diouf.

Do 2015. subsaharska Afrika bit će dom za 30 posto gladnih u svijetu, dok je 1990. u tom dijelu ondje bilo 20 posto svih gladnih. 

Unatoč neuspjehu UN-ova agencija za sjedištem u Rimu drži kako još nije sve izgubljeno te da je napredak moguć ako se poboljša poljoprivreda u zemljama u razvoju.

'Je li cilj Svjetskog summita o hrani do 2016. još uvijek ostvariv. Odgovor bi morao biti jasno 'da'', zaključio je Diouf.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene