Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deset godina otkako su svjetski čelnici obećali prepoloviti broj gladnih u svijetu gotovo i nije ostvaren napredak prema ispunjenju tog cilja stoji u izvješću svjetske agencije za hranu.


U razvijenom svijetu pothranjena populacija od 2001. do 2003., pala je za 3 milijuna u odnosu na 823 milijuna pothranjenih u razdoblju od 1990.-92., no smatra se kako je takvo smanjenje rezultat moguće statističke greške, stoji u izvješću Agencije za hranu Ujedinjenih naroda (FAO) objavljenom u Rimu.

Vezani članci Koronavirus Kanada se pridružila zemljama s više od milijun oboljelih od COVIDA-19, u Brazilu više od 1000 preminulih dnevno Slika nije dostupna ALARMANTNO Najviše gladnih ikad: Hitnu pomoć u hrani treba 70 milijuna ljudi diljem svijeta

'Deset godina poslije, imamo situaciju u kojoj doslovce nikakav napredak nije ostvaren prema tom cilju', izjavio je generalni direktor FAO-a Jacques Diouf u godišnjem izvješću o 'nesigurnosti hrane', prenosi Reuters.

Na svjetskom summitu o hrani koje je 1996. organizirao FAO, Diouf je najavio da bi prepoloviti glad u svijetu u razdoblju od 1990. do 2015. bilo najmanje što se može učiniti.

'Morali bismo biti sposobni učiniti bolje i više', rekao je tada Diouf no stvarnost ga je demantirala.

Današnji rezultat izuzetno odstupa od prethodnih postignuća iz 70-ih ili 80-ih godina kada se broj gladnih u siromašnim zemljama smanjivao za 137 milijuna, napominje se u izvješću.

Posljednje procjene iz razdoblja 2001-03., pokazuju kako nakon pada od 26 milijuna devedesetih godina prošlog stoljeća, ponovo dolazi do rasta gladi u zemljama u razvoju za 23 milijuna početkom 21. stoljeća.

Stanje se pogoršalo u regijama kao što je subsaharska Afrika gdje je trećina stanovništva pothranjena.

'Razdoblje od Svjetskog summita o hrani možemo odbaciti kao 'izgubljeno desetljeće'', rekao je Diouf.

Do 2015. subsaharska Afrika bit će dom za 30 posto gladnih u svijetu, dok je 1990. u tom dijelu ondje bilo 20 posto svih gladnih. 

Unatoč neuspjehu UN-ova agencija za sjedištem u Rimu drži kako još nije sve izgubljeno te da je napredak moguć ako se poboljša poljoprivreda u zemljama u razvoju.

'Je li cilj Svjetskog summita o hrani do 2016. još uvijek ostvariv. Odgovor bi morao biti jasno 'da'', zaključio je Diouf.