Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 'turističkom vodiču' za Birtance koji žele postati džihadisti i pridružiti se njihovim trupama u Iraku i Siriji nude se savjeti kako putovati, a ne biti sumnjiv.


Kako bi regrutirali što više mladih Britanaca koji žele postati džihadisti, ISIS militanti u Iraku nude im organizirano putovanje na Bliski Istok sa svim savjetima kako najbolje putovati.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Ovaj video ISIS-a izazvat će bijes svakog, pogotovo roditelja Slika nije dostupna Evo što su Amerikanci uništili u udarima na IS

Ekstremisti iz Velike Britanije koji su već putovali tamo sada preko društvenih mreža ohrabruju i ostale da naprave isto, a britanski mediji, poput Daily Maila, pišu o 'turističkom vodiču za britanske džihadiste'.

Savjetuju im da putuju sa što manje prtljage i da ponesu smartphone za pristup internetu, ali da religijske knjige ostave kod kuće kako ne bi bili sumnjivi na aerodromu. Kad stignu na odredište, sve će im biti osigurano; i hrana i mjesto gdje će boraviti.
 

Detalji ovih savjeta za putovanja pojavili su se u javnosti nakon što je britanski premijer David Cameron kazao kako moraju intervenirati u Iraku jer 'ISIS militanti planiraju napade i na teritoriju Velike Britanije'.
Islamisti naglašavaju i kako su vize potrebne onima koji idu u Siriju preko Turske, daju savjete kako zamijeniti novac te koji punjač i adapter ponijeti za mobitel.

Iran će bez oklijevanja braniti iračka sveta mjesta
 

Džihadist iz Britanije, koji se predstavlja imenom Abu Abdullah al-Brittani, na internet stranici Ask.fm dijeli savjete svima koji se žele vojno angažirati. Ova društvena mreža registrirana je u Latviji i ima 40 milijuna korisnika širom svijeta. Uglavnom je riječ o tinejdžerima. Prije je stranica bila na meti javnosti jer je služila kao platforma za cyberbulling a povezivali su je i sa samoubojstvima djece i mladih.
 

Prepostavlja se da je Abdullah među grupom muškaraca iz Portsmoutha koji su otišli u tursku Antalyju te potom u Siriju gdje su se pridružili ISIS-u. Mnogi su uz nove ime dodali al-Britani ili al-Brittani po čemu se odmah zna da su džihadisti iz Britanije.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju