Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šaketanje, prijeteće poruke...

Referendum za neovisnost nisu zaobišli ni incidenti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu izbjegnuti incidenti u Škotskoj tijekom referenduma za neovisnost.

Više je incidenata zabilježeno za vrijeme referenduma o škotskoj neovisnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država" Slika nije dostupna Otok uzdrman Što čeka Veliku Britaniju ukoliko prođe škotski referendum?

Jedan je muškarac uhićen u Clydebanku oko 9:30 sati, nakon što je napao pristašu ostanka Škotske u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Na Twitteru je jedan korisnik objavio fotografiju prijetećeg grafita napisanog na zidu 'Glasajte za... ili!'

Jedan 75-godišnjak, izrazito slabog vida, dobio je udarac u lice dok je jučer dijelio letke 'protiv' na ulicama Glasgowa.

'Dva mladića, u 20-ima, su mi prišla. Pričao sam s jednima od njih , ali drugi je prišao niotkuda i udario me u glavu. Bio sam šokiran. Nosim bijeli štap jer sam poluslijep', ispričao je muškarac.

Policija u Airdieju priopćila je kako je jednom muškarcu u 70-im godinama, sa vozila za mobilnost skinuta naljepnica 'Ne' i zaljepljena naljepnica 'Da'.

Pitanja i odgovori: Što trebate znati o škotskom referendumu

Podsjetimo, otvorena su birališta na povijesnom škotskom referendumu na kojem 4,3 milijuna Škota s pravom glasa bira hoće li živjeti u samostalnoj državi ili ostati u tri stoljeća dugoj zajednici Ujedinjenog Kraljevstva.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati odgovora na pitanje 'Treba li Škotska biti neovisna država?' biti neizvjesni do samoga kraja.

Glasuje se na 2.608 glasačkih mjesta diljem Škotske od 7 do 22 sata po lokalnom vremenu (od 8 do 23 po srednjoeuropskom), a rezultati se očekuju u petak ujutro.

Glasovi će se prebrojavati posebno u svakom od 32 škotska upravna područja te će uključiti i oko 800 tisuća glasova predanih putem pošte. Riječ je o najvećem broju registriranih 'poštanskih birača' u povijesti Škotske, što pokazuje veliko zanimanje javnosti za referendum i ukazuje na velik odziv na dan glasovanja.

Lokalni dužnosnici nakon prebrojavanja glasova rezultate će poslati čelnici referendumskog povjerenstva u Edinburghu Mary Pitcaithly, koja će objaviti službene rezultate referenduma.

Mediji navode da bi to moglo biti između 6:30 i 7:30 sati po lokalnom vremenu, kao što je bio slučaj s objavljivanjem rezultata škotskih parlamentarnih izbora 2011. i škotskih izbora za britanski parlament 2010. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene