Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika u SAD-u

Evakuacija nakon što su pronašli gotovo 3 milijuna kg eksploziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradić na sjeveru američke savezne države Louisiane je evakuiran, a lokalna policija provodi opsežnu kriminalističku istragu nakon što je otkriveno da jedna tvrtka neovlašteno drži gotovo 3 milijuna kilograma eksploziva.

Radi se o streljivu 75-milimetarskih M6 topova, koje je potrpano u nebrojene kutije i bačve i nagurano gdje se god stiglo nagurati - unutar objekata i izvan objekata. Streljivo je pronađeno u i oko objekata koje je unajmila tvrtka Explo Systems Inc. i koji su nekoć bili tvornica vojnog streljiva države Louisiane u gradiću Doylineu, prenosi AP. Doyline se nalazi oko 400 kilometara sjeveroistočno od New Orleansa, a tvrtka je iznajmila samo dio zemljišta bivše tvornice, koje je ukupne površine od preko 60 kvadratnih kilometara.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Zadali si rok Rusija mobilizira 100.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu u Ukrajini Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

>> U središtu Splita pronađen sanduk s eksplozivom

Oko 800 stanovnika tog gradića, što predstavlja gotovo pola populacije, još je u petak napustilo svoje domove u evakuaciji, koju je provela državna policija. 'Nesmotrenost i neodgovornost te kompanije dovela je u pitanje sigurnost ne samo njihovih zaposlenika, već djece i stanovnika Doylinea', rekao je policijski poručnik Mike Edmonson.

Navedeno streljivo punjeno je nitrocelulozom, koja se još i naziva topnička vata. No, policijski kapetan Doug Cain je istaknuo kako su u Explo Systemsu računali na to kako policija neće tražiti streljivo i eksplozive izvan skladišta, gdje je trebalo biti čuvano. 'Nije bilo pohranjeno u skladištima. Sakrili su ga na posjedu, daleko od skladišta, gdje smo ga mi očekivali pronaći', pojasnio je Cain.

'Bilo je nagurano u svaki kutak posjeda, bilo ga je posvuda', nadovezao se Edmoson. Policija je već dobar dio streljiva pohranila u vojne bunkere udaljene oko 3,5 kilometara od tvornice te ga je razdvojila u manje količine. Policija isto tako tvrdi kako se neće morati razmjestiti sve streljivo i eksploziv da bi se ukinulo izvanredno stanje i prekinula evakuacija. Bit će dovoljno podijeliti eksploziv na takve dijelove, koji ne mogu pojedinačno ozbiljno zaprijetiti stanovništvu Doylinea.

Vlasnicima tvrtke, koji se danas vraćaju iz Južne Koreje prijeti vrlo ozbiljna kazna, a menadžer tvrtke u međuvremenu je u potpunosti surađivao s policijom i vlastima Louisiane.

Čitav slučaj pokrenula je eksplozija u prostorijama tvrtke, koja se dogodila još 15. listopada i kad su policajci primijetili nepregledan niz kartonskih kutija punih streljiva te samo streljivo naslonjeno na objekte izvana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene