Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od utorka u 8 sati

Nebo u tri zone: Kreće kontrolirana uspostava letova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon videokonferencije europskih ministara prometa, španjolsko predsjedništvo Europske unije (EU) je najavilo 'postupnu i kontroliranu' uspostavu letova u jednom dijelu europskog zračnog prostora od sutra u šest sati, prenijele su agencije.

'Ta djelomična i kontrolirana uspostava zračnog prijevoza stupit će na snagu u utorak u osam sati u Madridu (6.00 GMT)', izjavio je španjolski ministar prometa Jose Blanco.

Pročitajte i ovo Vulkan (Foto: AFP) Kaos na Baliju Spektakularni prizor: Vulkan izbacio pepeo na visinu od 4000 metara, evakuirano 24.000 ljudi Slika nije dostupna Važno razdoblje Danas je Pepelnica. Znate li što se na taj dan radi?

>> Avantura koju ne bih doživjela bez islandskog vulkana

EU je odlučio uspostaviti tri zemljopisne zone: jednu u blizini središta emisije vulkanskog pepela gdje na snazi ostaje 'apsolutno' ograničenje zračnog prometa, drugu zonu u kojoj će ograničenja biti ublažena i treću zonu, koja 'ne zahtijeva nikakva ograničenja' prometa, pojasnio je Blanco.

Ublažavanje ograničenja zračnog prometa od sutra ujutro u 06.00 po GMT-u objavio je u Bruxellesu povjerenik EU-a za promet Siim Kallas. 'Od sutra ujutro, postupno ćemo na europskom nebu vidjeti sve više zrakoplova', kazao je Kallas čije riječi prenosi dpa.

Zračni promet uvelike je poremećen od četvrtka, kada je eruptirao islandski vulkan a na Europu se proširio oblak vulkanskog pepela. No, nakon pet dana potpune ili djelomične zabrane letova, EU se našao na udaru zračnih prijevoznika da ukine stroga ograničenja. Zbog krize s vulkanskim pepelom, milijuni putnika su ostali 'nasukani' u zračnim lukama, dok se zračni prijevoznici suočavaju s gubicima od nekoliko stotina milijuna dolara.

‘Ako stvari ostanu kakve su sada i ako vulkan prestane ispuštati pepeo prema Europi vjerojatno ćemo se u normalno stanje vratiti do ovog četvrtka’, rekao je Bo Redeborn, ravnatelj Eurocontrola. Eurocontrol je priopćio da će u 04.00 GMT u utorak biti uvedena djelomična ‘zona neletenja’. Novi harmonizirani sustave će, po Eurocontrolu, omogućiti letove gdjegod sigurnost nije ugrožena. Ograničena ‘zona neletenja’ određivat će se na temelju prognoza i analiza VAAC-a, Centra za nadzor vulkanskog pepela. Izvan te zone zrakoplovima će biti dopušteno letjeti, s time da će stalno primati podatke i upute od znanstvene zajednice. Eurocontrol će svakih šest sati ažurirati pregled aktualnog stanja i prognozu.

Pojedine države već su počele reagirati i sukladno dogovoru EU počele otvarati svoje zračne prostore i normalizirati promet. Italija će tako svoj zračni prostor ponovno otvoriti u dogovoreno vrijeme u utorak ujutro u 06.00 po GMT-u, objavila je talijanska agencija za civilni zračni promet ENAC dodajući da će se domaći promet postupno obnavljati a nakon njega međunarodni letovi. Estonija je u ponedjeljak navečer objavila da će svoj zračni prostor otvoriti na šest sati od tri sata po lokalnom vremenu (ponoći po UTC-u). Odluka hoće li se otvaranje nastaviti u utorak u devet sati ujutro ovisit će o meteorološkim uvjetima, rekao je glasnogovornik estonskog ministarstva gospodarstva i komunikacija.

Dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara

Odluku da dopusti prelijetanje svog zračnog prostora od tri sata do devet sati ujutro donijela je i Latvija no uzlijetanje i slijetanje u Latviji bit će dopušteno tek od devet sati ujutro po lokalnom vremenu odnosno 06.00 GMT-u. Rumunjska je u ponedjeljak navečer potpuno otvorila svoj zračni prostor. S obzirom na odluku Europske unije o ponovnom otvaranju europskog zračnog prostora od ponedjeljka navečer putničkim zrakoplovima bit će dopušteno uzlijetanje iz zračne luke Schiphol u Amsterdamu, najavio je nizozemski ministar prometa Camiel Eurlings, izvijestio je Reuters. Prva tri odobrena leta iz Amsterdama u ponedjeljak navečer su za New York, Šangaj i Dubai.

Danska je nastavila otvarati svoj zračni prostor na visini većoj od 6 km za tranzitni promet, ali je produžila zabranu ispod te visine najmanje do 12.00 GMT u utorak. Danski zračni prostor i zračna luka u Kopenhagenu zatvoreni su još od četvrtka poslijepodne. U proteklih 5 dana blokade zračnog prometa zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda, na 313 aerodroma ostalo je blokirano više od 6,8 milijuna putnika, objavila je u ponedjeljak najvažnija profesionalna organizacija za zračne luke Airports Council International (ACI). Štete za nacionalna gospodarstva tek se počinju zbrajati, a Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) procijenila je u ponedjeljak da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, te zatražila hitan sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene