Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Oštra reakcija Rusije

Europski parlament pozvao Rusiju na ponavljanje izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski je parlament izglasao rezoluciju u kojoj se Rusiju poziva da održi nove parlamentarne izbore zbog unutarnjih i međunarodnih kritika i sumnji o njihovoj regularnosti.

Kako prenosi Pravda, članovi Europskog parlamenta također smatraju da Rusija mora registrirati sve oporbene stranke prije novih izbora, a sve to uoči summita Europske unije i Rusije koji se u četvrtak održava u Bruxellesu. U dokumentu se navodi da izbori nisu zadovoljili međunarodne standarde, a članovi smatraju da nekim oporbenim strankama nije dozvoljen pristup izborima. Uz sve to, međunarodni su promatrači bili izloženi pritisku tijekom izbornog procesa.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!"

Stalni predstavnik Rusije pri Europskoj uniji Vladimir Čižov smatra da ova rezolucija, koja je, kako je rekao, izglasana u posljednjem trenutku, "ne mijenja mnogo". Čižov je rekao da ga rezolucije Europskog parlamenta podsjećaju na "koktel pozitivnog, negativnog, nespojivog i tako dalje", a ovaj slučaj nije iznimka.

'Pozivaju Rusiju da ponovno održi izbore samo na mjestima gdje su zabilježeni prekršaji. Nije jasno što im je važnije, novi izbori ili ponovljeno glasanje na nekim mjestima', rekao je Čižov naglasivši da je pravna moć rezolucije praktički ništavna, jer rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće. Osim toga, rekao je, nije korektno da se govori o ponovljenim izborima iako promatrači OSCE-a još uvijek nisu podnijeli svoj izvještaj.

Reakcije u zemlji također su oštre, prenosi RT, pa je tako vođa stranke Pravedna Rusija Sergej Mironov rekao da je ova rezolucija 'kategorički neprihvatljiva' jer predstavlja miješanje u unutarnju politiku Rusije. Dodao je kako se slaže da je u izborima bilo nepravilnosti, no naglasivši pritom kako su u Rusiji toga svjesni te će se s tim problemom pozabaviti sami. Predsjednik Federalnog vijeća Aleksandar Toršin rekao je pak kako bi se Europa trebala pozabaviti samom sobom, jer prolazi kroz najgoru krizu od Drugog svjetskog rata, umjesto da od Rusije radi neprijatelja 'kao u vremenima Hladnog rata'.

Putin: Drago mi je da vidim mlade kako prosvjeduju

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u srijedu da su prosvjedi protiv navodne izborne prijevare prihvatljivi ako ostanu u granicama zakona. 'Na televiziji sam vidio uglavnom mlade, aktivne ljude koji jasno izražavaju svoja stajališta. Drago mi je što to vidim', rekao je Putin u televizijskom razgovoru s građanima, prenosi BBC. Usprkos tome Putin je rekao da rezultati izbora odražavaju pravi odnos političkih snaga.

Kako prenosi Reuters, također je rekao da će za predsjedničke izbore u ožujku iduće godine na izbornim mjestima biti postavljene kamere kao mjera opreza. Na tim će se izborima natjecati i sam Putin, koji pritom ipak neće odstupiti s mjesta premijera, otkrio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene