Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neovisnost pravosuđa u Rumunjskoj te nestabilnost pravosudnih institucija i dalje izazivaju zabrinutost Europske komisije, koja je u srijedu objavila izvješća o napretku te zemlje u području vladavine prava i borbe protiv korupcije.


Komisija je objavila izvješće o koracima koje je Rumunjska poduzela u proteklih šest mjeseci u vezi s preporukama Europske komisije iz srpnja prošle godine. Komisija je u srpnju prošle godine objavila redovito izvješće u okviru Mehanizma za suradnju i verifikaciju, svojevrsnog monitoringa kojim se prati kako napreduje uspostava pravne države u toj zemlji, u kojem je postavila 11 konkretnih zadaća koje treba ispuniti u roku od pola godine.

'Komisija je ustanovila da je Rumunjska ispunila neke preporuke, ali ne sve', kaže se u izvješću dodajući da se stanje popravilo kada je riječ o poštovanju ustava i odluka ustavnog suda. Međutim, 'nepoštovanje neovisnosti pravosuđa i nestabilnosti sudskih institucija ostaju i dalje izvor zabrinutosti', dodaje Komisija.

>>
Europski parlament zatražio udruživanje državnih dugova u eurozoni

Vladajuća koalicija lijevog centra pokušala je u srpnju prošle godine ograničiti ovlasti ustavnog suda i ignorirati neke njegove odluka kada je pokušala smijeniti predsjednika države Traina Basescua. Tada je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio da je Rumunjska 'poljuljala povjerenje EU-a'. Nakon upozorenja, rumunjska je vlada na kraju prihvatila odluke ustavnog suda.

Komisija također ističe važnost imenovanja novog državnog odvjetnika i čelnika agencije za borbu protiv korupcije u koje javnost ima povjernja i koji pokazuju neovisnost, integritet i profesionalnost.

U izvješću se izražava zabrinutost zbog pritiska na pravosudne institucije.'Komisija je primila brojna izvješća o zastrašivanju ili uznemiravanju pojedinaca koji rade u ključnim sudskim i protukorupcijskim institucijama, uključujući prijetnje sucima i njihovim obiteljima te o medijskim kampanjama koje se mogu podvesti pod uznemiravanje', kaže se u izvješću.

Komisija upozorava da vlasnici medija koriste svoja izdanja za orkestrirane kampanje kojima vode svoje osobne ratove ili za uljepšavanje poteza vlade u zamjenu za protuusluge.

Rumunjska i Bugarska primljene su u EU-u 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunjske u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo" Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju