Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Italiji prijeti grčki scenarij?

Bruxelles i Rim ratuju oko proračuna, populistička obećanja došla na naplatu

Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova (Foto: AFP)
Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova (Foto: AFP) Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Prof. dr. sc. Luka Brkić, ekonomski analitičar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Vodi se bitka između Bruxellesa i talijanske Vlade oko proračuna. Europska komisija opet je Rimu odbila prijedlog proračuna i učinila prvi korak prema kažnjavanju neposlušne članice.

780 eura na mjesec za siromašne, smanjivanje dobi za odlazak u mirovinu, neka su od obećanja na kojima su dobili vlast u Italiji. Sada ta obećanja populističke stranke trebaju i ostvariti, a to košta. Rastrošniji proračun, Europska komisija je odbila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Prometna nesreća u Italiji - 3 strava u italiji FOTO Ferrari se brzinom od 200km/h zabio u zaštitnu ogradu i prepolovio: Od siline udarca preminuli poznati DJ i suputnica

Pierre Moscovici, povjerenik EU za gospodarska i financijska pitanja rekao je kako ovo ipak ne znači otvaranje procedure prekomjernog deficita. "Sada je na državama članicama da kažu što misle o našem izvješću u roku od dva tjedna. Slože li se sa zaključcima, Komisija će pripremiti proceduru, kao i nove preporuke za Italiju".

Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade potvrdio je kako je stiglo pismo iz Bruxellesa. "Očekivao sam i pismo Djeda Mraza. Razgovarat ćemo još o tome. Odgovorit ćemo im pristojno kao i uvijek, ali nećemo popustiti". Talijanski javni dug trenutačno iznosi 131, 8 % BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon Grčkog.

Ekonomski analitičar Luka Brkić kaže kako nije nerealno da se Italiji dogodi grčki scenarij. "Teoretski je moguće. Ekonomija Italije je velika europska i svjetska ekonomija i ta opasnost realno postoji". Opasnost ni za sebe ni za druge, većina talijanskih građana za sada ne vidi.

Gabriella Fabbri iz Rima nije zabrinuta. "Vjerujem ovoj vladi. Sviđaju mi se, mladi su i postoji nada. Nisu mi se sviđale vlade koje smo imali do sada. Ne bojim se ničeg, zadovoljna sam". Michele Scelza iz Rima ipak je zabrinut. "Malo sam zabrinut, ali vjerujem ovoj novoj političkoj eliti, pričekat ćemo pa ćemo vidjeti".

Svaki Talijan zasad duguje 37.000 eura. I to će netko morati platiti. Pietro D`Angelo iz Rima ne umanjuje problem. "Jako smo zabrinuti jer problem postoji, raste javni dug i tko će to sve platiti na kraju? Neće platiti oni koji dobivaju novac iz proračuna, još će više plaćati oni koji rade".

Vremena za rješenje spora još ima, a ako Italija i dalje bude odbijala poslušati Bruxelles, prijete joj financijske sankcije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene