Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskladiti sa zakonima EU

Bruxelles stopira Južni tok!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog neusklađenosti sa zakonima EU, Europska komisija stopira projekt 'Južni tok'.

Europska komisija priopćila je kako bilateralni sporazumi o izgradnji plinovoda 'Južni tok' između Rusije, Bugarske, Mađarske, Grčke i Slovenije krše zakone EU. Nalažu da se s Rusijom pregovara ispočetka ili da se ugovori ponište, piše Blic.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokrenuta istraga Oštećeni plinovod i telekomunikacijski kabel u Baltičkom moru: "Oni su žile kucavice financijskih tržišta i globalne trgovine" Slika nije dostupna Kriva je Rusija Južni tok je 'mrtav'?

'Komisija je pogledala te sporazume i došla do zaključka da nijedan od njih nije usuglašen sa zakonima Europske unije, rekao je direktor za tržište energije pri Europskoj Komisiji Klaus-Dieter Borchardt.

Vrijedan 1,9 milijardi eura: Počela gradnja 'Južnog toka' kroz Srbiju

Dodao je i kako navedene države moraju tražiti ponovljene pregovore budući da su članice EU ili Europske energetske zajednice. Ukoliko ugovori ne budu završili povoljno, Europska komisija traži njihovo poništenje.

Tri su kamena spoticanja u ugovorima. Prvo, u obzir se moraju uzeti pravila razdvajanje vlasništva mreže što znači da Gazprom ne može u isto vrijeme biti proizvođač plina i vlasnik transportne mreže.

Drugo, trećoj strani se mora osigurati nediskriminatorni pristup plinovodu što znači da Gazprom ne može biti jedini opskrbljivač plinom.

Uz prva dva uvjeta treći je rješavanje tarifne strukture.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene