Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska investicijska banka (EIB) zatražila je u srijedu raspisivanje novog natječaja za izgradnju dionice autoceste na koridoru Vc u Hercegovini s objašnjenjem kako je došlo do povrede njegovih odredbi, priopćeno je iz Autocesta Federacije BiH, dok su mediji ranije navodili kako je EIB upozorio da je posao dodijeljen skupljem ponuđaču.


U pismu upućenom Autocestama federacije BiH sa sjedištem u Mostaru, Europska investicijska banka smatra da je došlo do "povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima".

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska od europske investicijske banke dobila 800 milijuna eura kredita Slika nije dostupna Odobren zajam za proširenje Zračne luke Zagreb!

Navedeno je da su time prekršene odredbe o povjerljivosti iz ugovora o financiranju zaključenog između BiH i Banke, iako je uprava autocesta učinila sve da zaštiti integritet procesa evaluacije ponuda koji je započeo polovicom 2017.

Banka je ponudila i eksperta koji će pomoći Autocestama Federacije BiH u ponovljenom postupku.

Ovo je drugi put da se poništava natječaj za izgradnju dionice autoceste na koridoru Vc. između Međugorja i Počitelja. I u prvom natječaju tvrtka Hering iz Širokog  Brijega zajedno s hrvatskom tvrtkom Konstruktorom bila je dio konzorcija koji je dostavio najbolju ponudu.

Ranije je objavljeno kako je azerbajdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd s podizvođačem Heringom iz Širokog Brijega predao najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj - Zvirovići na koridoru Vc.

Unatoč tome povjerenstvo je posao dodijelilo autrijsko-bosanskohercegovačkom konzorciju Strabag AG and Euro-Asfalt d.o.o. čija je ponuda bila skuplja. Poddionica Počitelj - Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je 100 milijuna eura.

Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci. Izgradnja poddionice financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenoga s EIB-om. (Hina)