Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani bijesni

Europa na rasprodaji: Arhipelag za 8,5 milijuna, putovnica za 1,15 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijska kriza i prazne državne blagajne natjerale su neke eurospke vlade na rasprodaju nacionalnih bogatstava.

Ova bi godina mogla biti godina iz snova za sve sa nekoliko milijuna viška u džepu. Naime, Europa ide na rasprodaju. Tako se za 1,15 milijuna eura može kupiti malteška putovnica, za 8,5 milijuna cijeli jedan grčki arhipelag. Po sličnim cijenama prodaju se i državne vile u Italiji, dok se poljski dvorci prodaju za - jednu pjesmu, piše Independent.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Radi se, dakako, o pokušajima europskih vlada da namaknu još pokoji euro u pretjerano osiromašene državne blagajne, no građani tih zemalja i ne gledaju baš s odobravanjem na ovu praksu. Tako će malteška vlada zbog bijesa javnosti morati još jednom promisliti o prodaji putovnica, a time i državljanstava.

DOZNAJTE što ostaje državno, a što se prodaje!

I talijanska vlada bila je primorana odustati od prodaje otoka Budelli južno od Sardinije na kojem se nalazi i jedan nacionalni park. Njega je već bio kupio jedan Novozelanđanin, no aktivisti za zaštitu okoliša prikupili su dovoljan broj potpisa kako bi vladu natjerali na zaokret.

Grci su, primjerice, uspjeli su naumu privatizacije te su za 8,5 milijuna eura prodali arhipelag od 6 otoka u Jonskom moru bivšem katarskom emiru.

I dok vlade koje su se odlučile na ovakvu vrstu privatizacije pokušavaju javnost uvjeriti da je to jedini način da se očuvaju povijesni spomenici, građani su bijesni na samu ideju o nacionalnim bogatsvima koje padaju u privatno vlasništvo, često stranaca. Vlade ipak nen odustaju te se rasprodaja nacionalnih bogatstava diljem Europe nastavlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene