Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit EU

Francuski ministar: ‘Euro bi mogao eksplodirati, a Europa se raspasti’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje je ozbiljno u Europskoj uniji, ‘euro bi mogao eksplodirati a Europa se raspasti’, upozorio je francuski ministar za europsku politiku Jean Leonetti.

‘Stanje je ozbiljno (...), euro bi mogao eksplodirati, a Europa bi se mogla raspasti, što može biti pogubno ne samo za Europu i Francusku, već i za cijeli svijet’, rekao je ministar za televizijsku kuću Canal Plus, nekoliko sati uoči početka presudnog europskog susreta na vrhu u Bruxellesu.

Bude li moguće, u raspravi o izlasku iz te dužničke krize u eurozoni trebalo bi sudjelovati svih 27 zemalja članica EU-a, ocijenio je. No Francuska i Njemačka ne isključuju mogućnost dogovora između 17 zemalja eurozone ako im se zemlje izvan eurozone, poput Velike Britanije ili Švedske, ne budu htjele pridružiti.

Čelnici Europske unije okupit će se krajem ovoga tjedna na ključnom summitu na kojem će pokušati dogovoriti promjene europskih ugovora radi jačanja fiskalne discipline s ciljem da vrate povjerenje investitora da je ulaganje u obveznice zemalja članica eurozone sigurno. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali" Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene