Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nobelovac Stiglitz

'EU zaslužuje Nobela za mir, ali euro nije dobar za mir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz tvrdi da je euro doveo do podjela u Europi i da nije dobar za mir na 'starom kontinentu'. Ipak, slaže se s odlukom da Nobelova nagrada za mir ode Europskoj uniji.

Euro dijeli Europljane i nije dobar za mir, ocijenio je u intervjuu za njemački dnevnik Handelsblatt američki nobelovac Joseph Stiglitz.

Pročitajte i ovo Ales Bialiatski predstavljaju civilno društvo Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobela za mir: Nagrada ide bjeloruskom aktivistu, ruskoj i ukrajinskoj organizaciji Dmitrij Muratov kraj Nobelove medalje koju će prodati na dražbi Više nego je očekivao Kakav potez! Nobelova medalja ruskog novinara na dražbi za pomoć ukrajinskoj djeci prodana za 103 milijuna dolara

>> 'Grčka najvjerojatnije napušta eurozonu'

"Svi vanjski promatrači suglasit će se da su Europljani u ovom trenutku podijeljeni oko eura i politike spašavanja eura. Podjele su prisutne među državama, ali i unutar samih država u kojima jačaju ekstremističke i nacionalističke struje. To nije dobro za mir. Ukratko, euro je bio kontraproduktivan", rekao je Stiglitz, profesor ekonomije na svučilištu Columbiji.

Ocijenio je da je "sadašnje stanje nestabilno" i vodit će ili "jačoj integraciji" ili "njezinu slabljenju".

Utemeljitelji Europske unije "bili su u pravu kada su odlučili stvoriti euro", ali su zacijelo zamišljali političku uniju, a "ne prisilno zajedništvo kako bi izbjegli katastrofu".

Stiglitz je ipak pozdravio odluku Nobelova odbora da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Europskoj uniji. "EU je stvorena kao mirovni projekt i osigurala je mir u Europi. Zbog toga zaslužuje nagradu", međutim, "EU nije isto što i eurozona", naglasio je Stiglitz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene