Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz tvrdi da je euro doveo do podjela u Europi i da nije dobar za mir na 'starom kontinentu'. Ipak, slaže se s odlukom da Nobelova nagrada za mir ode Europskoj uniji.


Euro dijeli Europljane i nije dobar za mir, ocijenio je u intervjuu za njemački dnevnik Handelsblatt američki nobelovac Joseph Stiglitz.

Vezani članci Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Kakvu poruku šalje švedska akademija dodjelom Nobela čovjeku koji je do kraja podupirao politiku Slobodana Miloševića? Olga Tokarczuk i Peter Handke (Foto: AFP) Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu

>> 'Grčka najvjerojatnije napušta eurozonu'

"Svi vanjski promatrači suglasit će se da su Europljani u ovom trenutku podijeljeni oko eura i politike spašavanja eura. Podjele su prisutne među državama, ali i unutar samih država u kojima jačaju ekstremističke i nacionalističke struje. To nije dobro za mir. Ukratko, euro je bio kontraproduktivan", rekao je Stiglitz, profesor ekonomije na svučilištu Columbiji.

Ocijenio je da je "sadašnje stanje nestabilno" i vodit će ili "jačoj integraciji" ili "njezinu slabljenju".

Utemeljitelji Europske unije "bili su u pravu kada su odlučili stvoriti euro", ali su zacijelo zamišljali političku uniju, a "ne prisilno zajedništvo kako bi izbjegli katastrofu".

Stiglitz je ipak pozdravio odluku Nobelova odbora da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Europskoj uniji. "EU je stvorena kao mirovni projekt i osigurala je mir u Europi. Zbog toga zaslužuje nagradu", međutim, "EU nije isto što i eurozona", naglasio je Stiglitz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook