Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija napeta

EU zabrinuta zbog razvoja događaja u istočnoj Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija u petak je pozvala proruske snage da napuste zauzete zgrade na istoku Ukrajine te izjavila da sa zabrinutošću gleda na razvoj događaja u toj zemlji.

"Zauzete zgrade moraju biti ispražnjene, sve nelegalno zadržane osobe moraju biti oslobođene, uključujući i promatrače OESS-a", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurosnosnu politiku Catherine Ashton. "S velikom zabrinutošću pratimo događaje u istočnoj Ukrajini", dodala je.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije

Situacija u Slovjansku na istoku Ukrajine je i dalje napeta nakon što su vlasti u Kijevu u petak rano ujutro pokrenule operaciju preuzimanja kontrole nad gradom. Sukobi su se vodili u predgrađima Slovjanska, a navodno ima ranjenih. Ruski separartisti srušili su najmanje dva helikoptera, a ruski mediji javljaju da su srušene tri letjelice ukrajinskih snaga i da je jedan ozlijeđeni pilot helikoptera zarobljen.

Putin: Ukrajinska ofenziva konačan je udarac mirnom dogovoru

Po ranijim izvješćima ruskih medija, grad i njegovih stotinu tisuća stanovnika opkolile su teško naoružane snage službenoga Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici koji su sporo reagirali kad su pobunjenici zauzimali dijelove Donbasa, Donjeckog bazena, regije ugljena i čelika, početkom travnja pokrenuli su "protuterorističku" operaciju, ali dosad nisu išli na ozbiljnije mjere.

Pobunjenici koji zahtijevaju da se 11. svibnja održi referendum o nezavisnosti za barem dvije istočne regije zauzeli su u velikim gradovima i manjim mjestima diljem Donbasa zgrade državne uprave, a lokalna im se policija najčešće nije suprotstavljala.

Službeni je Kijev priznao da nema nadzor nad policijom na istoku Ukrajine, što ondje dovodi u pitanje i mogućnost provođenja predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibnja, a kojima prijelazne ukrajinske vlasti žele završiti neurednu smjenu vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene