Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje ljudskih prava

EU zabrinuta zatvaranjem ureda nobelovke u Teheranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je slijedila Njemačku u izražavanju zabrinutosti prisilnim zatveranjem ureda dobitnice Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi u Teheranu.

Francusko predsjedništvo Unije pozvalo je iranske vlasti da odmah ponovno otvore ured zastupnice ljudskih prava. U svojoj izjavi EU je osudio zatvaranje ureda najsnažnijim riječima upozorivši da Iran mora poštivati međunarodne obveze glede zaštite ljudskih prava i dati uredu pravni status koji traži godinama.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Ranije je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova u Berlinu rekao da Njemačka na zatvaranje ureda gleda kao na 'daljnji znak da se prostor djelovanja onih koji u Iranu brane ljudska prava smanjuje'. 

>> Iranska policija zapečatila ured Shirin Ebadi

Ebadi, stara 61 godine, 2003. godine dobila je Nobelovu nagradu za promicanje ljudskih prava i demokracije u Iranu. Ona je prva Iranka i muslimanka koja je dobila tu nagradu.

Iranska je policija u nedjelju zatvorila i zapečatila ured Shirin Ebadi u Teheranu. Agencija Mehr je objavila da je policija postupila po nalogu državnog tužiteljstva jer Centar za ljudska prava nije imao dozvolu za aktivnosti kojima se bavio, u što je u bilo uključeno održavanje seminara i sastanaka sa stranim novinarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene