Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povijesni trenutak za narod'

EU zabrinut da bi egipatska vojska mogla ometati civilnu vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije su čestitali novom egipatskom predsjedniku nazvavši njegov izbor ‘povijesnim trenutkom za narod, zemlju i regiju’ ali i izrazili zabrinutost postupcima vojske koji zadržavaju prepuštanje vlasti civilima.

‘EU je ozbiljno zabrinut posljednjim razvojima, posebice raspuštanjem parlamenta i ustavnom deklaracijom vrhovnog vijeća oružanih snaga od 17. lipnja, koja odgađa i ometa tranziciju i punu predaju vlasti civilnim vlastima’, rekli su europski ministri u izjavi objavljenoj tijekom njihovog redovnog sastanka u Luxembourgu.

Islamist Mohamed Mursi i nedjelju je postao prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta a u ponedjeljak je počeo raditi na sastavljanju koalicijske vlade. Prije glasovanja za predsjednika vojska je na temelju sudskog naloga raspustila novoizabrani parlament kojime dominiraju islamisti a generali su izdali odluku o ograničavanju predsjedničkih ovlasti.

Europska unija ‘ponovno potvrđuje svoju spremnost da pruži pomoć, u bliskom partnerstvu s novim demokratskim vlastima Egipta i u koordinaciji s međunarodnom zajednicom’, rekli su ministri u izjavi.

‘U tom kontekstu EU ističe važnost angažiranja Egipta na nužnim društvenim i gospodarskim reformama, kako bi dopustio učinkotivo korištenje raspoložive međunarodne pomoći i poboljšao poslovno okruženje’, rekli su ministri.

EU je pozvao na ‘inkluzivan i transparentan proces pisanja novog egipatskog ustava’, koji, rekao je EU, treba osigurati ljudska prava i temeljne slobode za sve i čuvati demokratsko odjeljivanje zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih vlasti.

Pročitajte i ovo Egipatska hitna pomoć Izgorjelo šest vozila Stravična prometna nesreća u Egiptu: Poginulo najmanje 32 ljudi, 60 osoba ozlijeđeno Slika nije dostupna Od travnja u bolnici Mubarakov odvjetnik izjavio da je u komi, bolnica opovrgava

Netanyahu očekuje nastavak suradnje s Egiptom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak rekao da Izrael predviđa suradnju s novom upravom novoizabranog islamističkog predsjednika Egipta Mohameda Morsija. ‘Očekujemo suradnju s novim vlastima na temelju našeg mirovnog sporazuma’, rekao je Netanyahu novinarima nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je u posjetu Izraelu.

‘Vjerujem da je Izraelu mir važan. Vjerujem da je mir važan Egiptu. Vjerujem da je mir od životnog interesa za obje zemlje i vjerujem da je mir temelj stabilnosti u našoj regiji’, rekao je Netanyahu, ponovivši naglaske jučerašnje pisane izjave njegovog ureda.

Morsi je u govoru nakon što je proglašen pobjednikom izbora obećao da će poštivati sve međunarodne ugovore koje je potpisala njegova zemlja. ‘Zadržat ćemo ugovore i međunarodne povelje’, rekao je. Među glavnim obvezama Egipta jesu i mirovni ugovori s Izraelom zaključeni 1979. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene