Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I još pet zemalja

EU tuži Njemačku: Kršenje zakona moglo bi ih skupo koštati

EU vodi Njemačku na sud (Foto: AFP)
EU vodi Njemačku na sud (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemačka i još pet zemalja EU-a suočene su s novčanim kaznama zbog kršenja zakona o onečišćenju zraka. Naime, Europska komisija vodi ih na sud, što bi ih moglo dosta koštati.

Europska komisija odlučila je u četvrtak Njemačku i još pet članica Europske unije odvesti na sud zbog kršenja zakona o onečišćenju zraka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Ilustracija Na korak do tužbe EK upozorila Hrvatsku: Imate rok od dva mjeseca!

EU je 2010. godine uveo ograničenja kada su u pitanju čestice (PM10) i dušikov dioksid (NO2), ali mnoge članice, posebno u većim gradovima, redovito imaju zagađanje zraka daleko iznad tih granica.

Primjerice, u njemačkom Stuttgartu zabilježene su razine NO2 dvostruko veće od dopuštenih.

Ministri zaštite okoliša dobili su u siječnju ove godine priliku da iznesu svoje slučajeve nakon što ih je u Bruxelles pozvao povjerenik Europske unije za okoliš Karmenu Vella.

Europska komisija već je početkom 2017. poslala upozorenje desetak članica EU-a da se pridržavaju ograničenja, a sada su neke od njih potencijalno suočene s novčanima kaznama.

U slučaju Poljske i Bugarske već su ranije pokrenuti prekršajni postupci, dok je Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj dano dodatno vrijeme da objasne svoje slučajeve, piše DW.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene