EU vodi Njemačku na sud (Foto: AFP)
EU vodi Njemačku na sud (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka i još pet zemalja EU-a suočene su s novčanim kaznama zbog kršenja zakona o onečišćenju zraka. Naime, Europska komisija vodi ih na sud, što bi ih moglo dosta koštati.


Europska komisija odlučila je u četvrtak Njemačku i još pet članica Europske unije odvesti na sud zbog kršenja zakona o onečišćenju zraka.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 3 Ugledni profesor tvrdi da Vučićev režim koristi državnu tvrtku za širenje utjecaja u regiji: "Ona im je oružje, trojanski konj..." Razmjeri katastrofe u Njemačkoj Nakon kataklizmičkih poplava stručnjak otkrio: Njemačkoj prijeti nova pošast

EU je 2010. godine uveo ograničenja kada su u pitanju čestice (PM10) i dušikov dioksid (NO2), ali mnoge članice, posebno u većim gradovima, redovito imaju zagađanje zraka daleko iznad tih granica.

Primjerice, u njemačkom Stuttgartu zabilježene su razine NO2 dvostruko veće od dopuštenih.

Ministri zaštite okoliša dobili su u siječnju ove godine priliku da iznesu svoje slučajeve nakon što ih je u Bruxelles pozvao povjerenik Europske unije za okoliš Karmenu Vella.

Europska komisija već je početkom 2017. poslala upozorenje desetak članica EU-a da se pridržavaju ograničenja, a sada su neke od njih potencijalno suočene s novčanima kaznama.

U slučaju Poljske i Bugarske već su ranije pokrenuti prekršajni postupci, dok je Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj dano dodatno vrijeme da objasne svoje slučajeve, piše DW.