Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak trenutak

EU uputila potporu Grčkoj kako bi umirila financijska tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je uputila jasnu političku poruku da će podržati Grčku u nastojanjima ozdravljenja njezinih financija, a pitanje konkretne financijske pomoći 'u ovom trenutku' se ne postavlja, izjavio je u četvrtak nakon završetka neformalnog summita u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeće Herman van Rompuy.

Čelnici EU-a dogovorili su na summitu izjavu u kojoj su iskazali spremnost da, u slučaju potrebe, poduzmu odlučnu i koordiniranu akciju kako bi se sačuvala financijska stabilnost u cijeloj euro-zoni. Ta izjava 'izraz je jasne političke volje i jasna politička poruka, a koja je nastala na dva temelja, s jedne strane je odgovornost Grčke da svoje javne financije dovede u red, a s druge solidarnost drugih članica euro-zone da će pomoći Grčkoj bude li potrebno', rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog summita. Dogovorena izjava ima za cilj da smanji pritisak na euro na valutnim tržištima koja spekuliraju o bankrotu Grčke, a i da spriječi da se grčka kriza ne prelije i na ostatak euro-zone.

Pročitajte i ovo Financiranje kampanje Objavljeni izvještaji Financiranje kampanje: Koalicija SDP-a potrošila više od milijun eura, HDZ gotovo polovinu platio donacijama Slika nije dostupna Kraj krize? Počela rasti gospodarstva najjače pogođena krizom

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio da se na summitu nije razgovaralo o financijskoj pomoći, jer Grčka nije ni tražila takvu pomoć. Van Rompuy je rekao da se 'u ovom trenutku ne postavlja pitanje' o eventualnoj nemogućnosti Grčke da otplaćuje svoje dugove. 'Primili smo na znanje da se Grčka obvezala, što je jako važno, da će učiniti sve da bi ove godine smanjila svoj proračunski deficit za četiri posto. Mi ćemo mjesečno pratiti ispunjavanje obveze koje je Grčka preuzela. I u tim uvjetima odlučili smo dati potporu Grčkoj, njezinu planu i ciljevima', rekao je Sarkozy. Predsjednik euro-skupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker odbacio je mogućnost grčkog bankrota. Međutim, euro-zona ima dogovorene modalitete o eventualnoj pomoći Grčkoj u slučaju da se situacija pogorša, rekao je Juncker.

Prema diplomatskim izvorima, pomoć Grčkoj, bude li potrebe, mogla bi biti u obliku bilateralnih pozajmica bogatijih zemalja euro-zone, jamstvima za emisiju obveznica ili pak kupovinom obveznica koje izdaje Grčka. Da bi dale načelnu potporu Grčkoj, zemlje članice EU-a tražile su od Atene da striktno provodi svoj stabilizacijski program, koji predviđa smanjenje proračunskog deficita ove godine za 4 posto. Grčki proračunski manjak prošle godine prešao je 12 posto. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da će EU strogo nadzirati kako Grčka provodi svoj stabilizacijski program i da je na temelju toga donesena odluka o potpori. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene