Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon najave mogućeg uhićenja

EU upozorila Srbiju da u slučaju Thacija poštuje Bruxelleski sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija poručila je u petak Srbiji da u slučaju dolaska kosovskog ministra vanjskih poslova i zamjenika premijera Hashima Thacija u Beograd treba poštivati proceduru predviđenu Bruxelleskim sporazumom, regirajući na najave srbijanskih dužnosnika da bi Thaci mogao biti uhićen jer je za njim raspisana tjeralica.

"Tijkom dijaloga o normalizaciji (odnosa Beograda i Prištine) dogovorena je procedura uzajamnih posjeta srbijanskih i kosovskih dužnosnika, koja predviđa da se sve rješava preko časnika za vezu", citiraju danas beogradski mediji izjavu Maje Kocijančič, glasnogovornice visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove Federice Mogherini.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Aleksandar Vučić Neprestane tenzije Krizni sastanak o Kosovu u Bruxellesu, Vučić poručio: "S Kurtijem nemam što razgovarati"

"EU očekuje da se ta procedura poštuje i u ovom konkretnom slučaju", navode mediji izjavu Kocijančič.

U Bruxellesu su u četvrtak istaknuli da EU nije ni inicijator ni organizator skupa na kojem bi, prema najavama iz Prištine, mogao sudjelovati Thaci i da zato njihov komentar ne bi bio prikladan.

Thaci je, uz još četiri ministra vanjskih poslova zemalja regije, pozvan na skup o europskim integracijama zapadnog Balkana od 23. do 25. travnja u Beogradu, a nakon priopćenja organizatora da je Thaci potvrdio sudjelovanje, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će kosovski dužnosnik biti uhićen jer je za njim na snazi tjeralica koju su vlasti u Beogradu raspisale zbog njegovih navodnih zločina prema Srbima na Kosovu iz 1997. godine.

Neizravnu poruku Beogradu glede slučaja Thaci uputio je u petak i voditelj izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport, rekavši kako bi trebalo poštovati procedure koje se primjenjuju u takvim prigodama.

"Postoje određene procedure koje bi trebalo koristiti i koje postoje kad su u pitanju ovakvi posjeti. To je sve što mogu reći", izjavio je britanski diplomat novinarima u Beogradu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene