Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Napeto stanje

EU sumnja u poštene izbore u Makedoniji, oporba tvrdi: 'Odustajanje od istrage prisluškivanja je 'državni udar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za odnose sa zemljama kandidatkinjama Johannes Hahn osudio je u utorak odluku makedonskog predsjednika da prekine postupke protiv političara osumnjičenih za prisluškivanje te je izrazio sumnju u regularnost skorih parlamentarnih izbora.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov objavio je u utorak amnestiju za sve osobe osumjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu?

Povjerenik za proširenje drži da su najnoviji potezi makedonskog vodstva ugrozili šanse za približavanje Makedonije EU-u i NATO-u.

"Današnji potezi predsjednika (Gjorga) Ivanova nisu u skladu s mojim razumjevanjem vladavine prava", napisao je Hahn na Twitteru. "U svjetlu tih događaja, ozbiljno sumnjam u mogućnost održavanja poštenih izbora", dodao je.

"Politički čelnici moraju znati da njihovi potezi dovode u pitanje euroatlansku budućnost njihove zemlje. Demokracija je kompromis i služenje građanima. Pozivam sve političke stranke da se vrate za pregovarački stol i rade na reformama", istaknuo je europski povjerenik.

Ivabnov je u utorak objavio da je odlučio prekinuti agoniju Makeodnije te će odustati od svih istraga osoba osumnjičenih za prisluškivanje. Na tu je odluku oporbeni makedonski čelnik Zoran Zaev pozvao Ivanova da podnese ostavku ocijenivši da je odustajanjem od istrage prisluškivanja koje je otkriveno 2015. počinjen državni udar.

Zaev je najavio da će pozvati na prosvjed protiv te odluke.

U veljači 2015. Zaev je optužio tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, svećenstva i oporbenih vođa, ukupno više od 20.000 ljudi. Pod pritiskom Zapada vladajuća stranka VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbeni socijaldemokrati Zorana Zaeva, te dvije vodeće albanske stranke dogovorile su prijevremene izbore koji bi se trebali održati 5. lipnja kako bi se razriješila opasna politička blokada.

Oporba je bojkotirala parlament od izbora prije dvije godine, tvrdeći da su bili namješteni jer VMRO kontrolira medije i gospodarstvo koje je velikim dijelom u vlasništvu države.

Gruevski, koji je u siječnju službeno podnio ostavku, na vlasti je bio od 2006. godine i Makedoniju vodi tehnička vlada.

Makedonska oporba: Odustajanje od istrage prisluškivanja je 'državni udar'

Oporbeni makedonski čelnik Zoran Zaev pozvao je u utorak predsjednika Gjorgea Ivanova da podnese ostavku ocijenivši da je počinio državni udar odustajanjem od istrage prisluškivanja koje je otkriveno 2015.

Predsjednik Ivanov je u utorak objavio amnestiju za sve osobe osumjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji.

"Želimo da Gjorge Ivanov podnese ostavku. Ako to ne učini, dovest će državu na rub. Ovo danas je državni udar. Upotrijebit ćemo sva sredstva kako bismo to zaustavili", rekao je Zaev.

Najavio je da će pozvati na prosvjed protiv te odluke.

Zaev je u veljači 2015. optužio tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, svećenstva i oporbenih vođa, ukupno više od 20.000 ljudi. Pod pritiskom Zapada vladajuća stranka VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbeni socijaldemokrati Zorana Zaeva, te dvije vodeće albanske stranke dogovorile su prijevremene izbore koji bi se trebali održati 5. lipnja kako bi se razriješila opasna politička blokada.

Oporba je bojkotirala parlament od izbora prije dvije godine, tvrdeći da su bili namješteni jer VMRO kontrolira medije i gospodarstvo koje je velikim dijelom u vlasništvu države.

Gruevski, koji je u siječnju službeno podnio ostavku, na vlasti je bio od 2006. godine i Makedoniju vodi tehnička vlada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene