Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU smatra da Slovenija zloupotrebljava svoj položaj na pitanju ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Činjenica da Slovenija koristi svoje članstvo i predsjedanje EU-om za postizanje svojih vlastitih ciljeva u sporu s Hrvatskom oko Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa unutar EU-a se ne gleda s odobravanjem, piše britanski dnevnik Financial Times.

Iako je Slovenija zbog načela solidarnosti među članicama EU-a dobila potporu na zadnjem sastanku Vijeća EU-a u sporu s Hrvatskom oko Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa, unutar Unije postoji frustriranost zbog toga što je Slovenija iskoristila svoju ulogu predsjedavajućeg da to pitanje pogura na dnevni red ministarskog sastanka, piše Financial Times.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna 'Nećemo žrtvovati svoja načela da bi Hrvatska ušla u EU'

'S negodovanjem se gleda na to da se članstvo u EU-u očito koristi za postizanje svojih nacionalnih ciljeva i definitivno se s negodovanjem gleda na korištenje predsjedništva za svoje vlastite ciljeve', citira Financial Times neimenovanog europskog diplomata.

Financial Times ističe da su 'ministri, držeći se načela solidarnosti, dali veliku potporu Sloveniji, radije nego Hrvatskoj' te da se pitanje 'pomorskog spora' našlo na dnevnom redu prije pitanja Kosova.

'Ali ispod površine, bilo je osjećaja frustriranosti zbog toga što Slovenija koristi svoju ulogu predsjedavajućeg za guranje spora na ministarski dnevni red', dodaje list.

'Ribarski i granični spor između Slovenije i Hrvatske podsjetio je ovoga tjedna EU da Kosovo nipošto nije jedini duh komunističke Jugoslavije koji vreba na vanjsku politiku EU-a', dodaje list.

Britanski dnevnik navodi da se 'neke starije zemlje članice osjećaju rastrgano između želje da pokažu solidarnost sa Slovenijom i potrebe da se ne protive Hrvatskoj, čiji je ulazak važan dio dugoročnog cilja EU-a da osigura prosperitet i mir na Balkanu'.

Financial Times dodaje da taj slučaj ukazuje na rizik za EU da 'proguta mnoge neprobavljive balkanske političke i teritorijalne probleme'.

Vijeće EU-a u ponedjeljak je ponovno pozvalo Hrvatsku da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice dok se o tome ne postigne zajedničko rješenje. 

Vijeće je ponovilo zaključak iz prosinca prošle godine s dodatkom u kojem se poziva Europsku komisiju da nastavi dijalog s Hrvatskom i da o tome podnese izvješće na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća. Zaključci su usvojeni bez rasprave budući da je o tome postignuta suglasnost na nižoj razini, na sastanku Odbora stalnih predstavnika prošli tjedan.

Međutim, ti zaključci su ipak blaži nego što je Slovenija predlagala. Prema diplomatskim izvorima, u prvom slovenskom prijedlogu zaključaka stajalo je da se Hrvatsku poziva da ne primjenjuje nijedan aspekt ZERP-a za zemlje članice, ali bez dijela rečenice 'dok se o tome ne postigne zajednički dogovor u duhu EU-a', koji je ubačen na inzistiranje nekih članica. Isto tako Slovenci su predlagali da se u zaključcima navede da će se Vijeće time baviti u ožujku, a u prihvaćenoj verziji stoji 'na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene