Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU se nada da će Srbija izabrati europski put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednim parlamentarnim izborima Srbija ima prigodu izabrati put prema naprijed i odlučiti se za čvrste veze s Europskom unijom, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Parlamentarni izbori 'bit će prigoda za Srbiju da izabere put naprijed, a ja se nadam da će izabrati duboku i čvrstu vezu s Europskom unijom', izjavio je Solana pred početak sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve širi europski konsenzus Eurospki sud: Istospolni brak nije univerzalno pravo Slika nije dostupna Suradnja pridonosi napretku Za Srbiju nema novih uvjeta za ulazak u EU

Ministri vanjskih poslova razgovarat će na svom redovitom mjesečnom sastanku o razvoju stanja na zapadnom Balkanu od proglašenja kosovske neovisnosti te o Srbiji, gdje je premijer Vojislav Koštunica u subotu raspustio vladu zbog neslaganja unutar koalicije u vezi s politikom prema Kosovu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjeda Europskom unijom u prvoj polovici ove godine, izrazio je nadu da će na prijevremenim izborima pobijediti proeuropske snage.

'Bilo bi nam drago da srbijanska vlada bude proeuropska, ali znamo da proces još nije gotov, da pobjeda još nije ostvarena. Želimo napredak proeuropskih snaga u Srbiji', rekao je Rupel.

I švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je srpski narod da 'izabere europski put čvršće nego što je to do sada činio'.

Šefovi diplomacija EU-a usvojit će i zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima će pozvati Sarajevo da provede potrebne reforme kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan što prije.

Glavna tema ministarskog sastanka je priprema za predstojeći summit EU-a, koji će se uglavnom baviti gospodarskim temama, u prvom redu prijedlozima za borbu protiv klimatskih promjena i energetskom politikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene