Aleksander Lukašenko
Aleksander Lukašenko Foto: DNEVNIK.hr

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a proširili su u ponedjeljak sankcije protiv Bjelorusije što će Uniji omogućiti sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu režimu Aleksandra Lukašenka u dovođenju migranata na granice EU-a.


“Današnja odluka održava odlučnost Europske unije da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Aleksander Lukašenko Svađa između EU i Lukašenka brine susjedne države: ''Da, to su bombarderi koji mogu nositi nuklearno oružje''

Borell je istaknuo da je represija Lukašenkova režima prema oporbi i vlastitom stanovništvu neprihvatljiva.

Aleksander Lukašenko Nakon novih sankcija iz Bruxellesa, Bjelorusija za sve krivi zapad i šalje migrante: "Krivi su što ljudi pate"

EU je od listopada 2020. postupno proširivala sankcije protiv Bjelorusije. Sankcije su najprije uvedene kao odgovor na izborne manipulacije na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020 i na zastrašivanje i nasilno slamanje mirnih prosvjeda.

Ukupno 166 osoba i 15 pravnih osoba obuhvaćeno je sankcijama, koje se sastoje u zabrani putovanja u EU i zamrzavanje imovine. Popis osoba pod sankcijama uključuje predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegova sina, savjetnika za nacionalnu sigurnost Viktora Lukašenka te niz osoba iz političkog vodstva Bjelorusije, pravosudnih dužnosnika i nekoliko gospodarstvenika.

Već nekoliko dana tisuće migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improviziranim šumskim kampovima na granici Bjelorusije i Poljske dok se temperature kreću oko nule. Gomile migranata koji traže put do teritorija EU također su se okupile na litvanskoj i latvijskoj granici.

EU optužuje Minsk za hibridni napad dovođenjem migranata kako bi izvršio pritisak na blok zbog sankcija što su ih uvele njegove članice.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju