Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olli Rehn:

'EU ovaj tjedan mora odlučiti o pomoći Grčkoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki će dug ove godine dosegnuti 120 posto BDP-a. Ako joj se ne pomogne, to bi mogao biti ozbiljan udarac euru, smatra Rehn.

Europska unija mora ovaj tjedan odlučiti da će pomoći prezaduženoj Grčkoj ili će riskirati 'ozbiljan udarac' euru, rekao je europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn. 'Tehnička spremnost već postoji. Sada trebamo političku odluku. To je važno i za Grčku kako bi znala što može očekivati', rekao je Rehn za finski dnevnik Helsingin Sanomat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sustav pred slomom PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura! Slika nije dostupna Pritisak Grčka vlada tvrdi da želi podmiriti dug u roku

'Nalazimo se na raskrižju. Grčka može nanijeti ozbiljan udarac euru ili od ove krize možemo nešto naučiti', rekao je. Rehn je kazao da postoji više alternativa za pomoć Grčkoj te kako ne vidi probleme u tome da Grčkoj pomogne MMF. 'EU je blizak s MMF-om. Mi smo partneri.' Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i španjolski premijer Jose Luis Zapatero zatražili su da se prije summita EU-a u četvrtak i petak sazove summit čelnika 16 zemalja članica euro-zone kako bi razgovarali o mogućnostima novčane pomoći Grčkoj.

Po diplomatskim izvorima, summit euro-zone mogao bi se održati u četvrtak ujutro, dok je početak dvodnevnog summita EU-a predviđen za četvrtak popodne. Grčka između 20. travnja i 23. svibnja mora refinancirati gotovo 16 milijardi eura i nada se da bi joj pomoć EU-a, koja ne bi trebala biti aktivirana, smanjila cijenu novog zaduživanja. Grčki dug ove će godine dosegnuti 120 posto BDP-a, a proračunski deficit prošle je godine iznosio 12,9 posto BDP-a.
(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene