Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje prekida vatre

EU optužio ukrajinske separatiste za kršenje prekida vatre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini optužila je u srijedu proruske separatiste u Ukrajini da su prekršili prekid vatre svojim akcijama u opkoljenom gradu Debalceveu i poručila da je EU spreman poduzeti "odgovarajuće mjere" ako se borbe nastave.

'Akcije proruskih separatista u Debalceveu očito su kršenje prekida vatre', kazala je.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski dobili status kandidata Posebne zahvale za Hrvatsku. Zelenski: "Hvala, gospodine premijeru" Olena Kondratiuk - 4 Sastala se s Jandrokovićem Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta za Dnevnik Nove TV: "Nadamo se da će Sabor usvojiti rezoluciju koju je usvojilo već šest zemalja"

'Separatisti moraju prekinuti sve vojne aktivnosti. Rusija i separatisti moraju odmah i u potpunosti ispuniti ono što je dogovoreno u Minsku, u skladu s jučerašnjom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, počevši od poštivanja prekida vatre i povlačenja svog teškog naoružanja.'

'EU je spreman poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju da se borbe i drugi negativni događaji protivni dogovorima iz Minska nastave', poručila je, zaprijetivši neizravno novim sankcijama.

Porošenko: Ukrajinska vojska prepušta Debalceve pobunjenicima

Ukrajinska vojska napušta Debalceve i prepušta ga proruskim pobunjenicima nakon desetak dana žestokih sukoba, izjavio je u srijedu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prije leta na separatistički istok.

"U srijedu ujutro ukrajinske oružane snage s nacionalnom gardom završile su planiranu i organiziranu operaciju evakuacije naših vojnih postrojbi iz Debalcevea", izjavio je ukrajinski predsjednik u obraćanju naciji iz kijevske zračne luke.

Ukrajina: Zašto je ovaj mali grad postao epicentar krvavog sukoba

"U ovom trenutku, 80 posto naših postrojbi je izašlo, očekujemo još dva konvoja".

Porošenko je pohvalio ukrajinske snage za izvršavanje dužnosti tijekom obrane Debalcevea, istaknuvši da su svijetu pokazale "pravo lice bandita i separatista koje podupire Rusija". (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene