Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija eurozone suglasili su se u srijedu da nisu mogući daljnji pregovori s Grčkom o programu pomoći dok se u toj zemlji ne održi nedjeljni referendum.


Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem priopćio je nakon telefonske konferencije da nema osnove za bilo kakve pregovore prije sljedećih nekoliko dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Schaeuble: Očekujem iznimno teške razgovore o Grčkoj Slika nije dostupna GRCI DOLAZE S NOVIM PRIJEDLOGOM 'Zastupnici glasuju za nekoliko sati'

"Dobili smo prijedloge od grčkih vlasti da dopunimo prijedloge institucija. U ovom trenutku samo smo primili na znanje te prijedloge. Glavna odluka je s obzirom na sadašnju političku situaciju, odbacivanje ranih prijedloga, referendum koji će se održati u nedjelju i preporuku grčke vlade da se glasa protiv, da ne vidimo osnove za dalnje pregovore u ovom trenutku. Neće biti novih razgovora ovih dana, ni na razini euroskupini ni između grčkih vlasti i institucija. Jednostavno ćemo čekati ishod referenduma u nedjelju i uzeti u obzir ishod toga referenduma", rekao je Dijsselbloem.

"Euroskupina je jedinstvena u odluci da se čeka ishod refrenduma prije bilo kakvih daljnjih razgovora", poručio je preko Twittera slovački ministar financija Peter Kažimir.

TSIPRAS SE OGLASIO 'Referendum će se održati!'

Grčki premijer Aleksis Tsipras poslao je u 24 sata dva pisma u kojima je zatražio novi zajam na dvije godine od Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), trajnog fonda za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama, zatim restruktiranje duga prema Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), privremenom fondu za spas eura te produljenje programa, koji je istekao u utorak u ponoć kako bi se premostilo razdoblje do sklapanja novog sporazuma o pomoći iz ESM.

ESM i EFSF su instrumenti koje je eurozona stvorila tijekom rješavanja dužničke krize. ESM će zamijeniti EFSF, ali još neko vrijeme oba fonda su aktivna.

Višemjesečni pregovori između Grčke i vjerovnika propali su proteklog vikenda kada je grčki premijer najavio referendum o posljednjoj ponudi vjerovnika i pri tom naglasio da će birače pozvati da glasuju protiv.

Tsipras je zatražio pomoć od oko 30 milijardi eura u sljedeće dvije godine. Izrazio je spremnost da prihvati posljednju ponudu, uz određene preinake.

Međutim, Tsipras je u srijedu popodne u izravnom televizijskom obraćanju grčkim građanima ustrajao na održavanju referenduma, ističući da će odbijanje ponude vjerovnika na glasovanju ojačati položaj Grčke u daljnjim pregovorima. Tsipras ustrajava na tome da referendum nije glasovanje o ostanku ili izlasku iz eurozone, suprotno onome što tvrde u EU-u i ostalim zemljama članicama.

Grčka do utorka u ponoć nije podmirila svoj dug prema MMF-u u visini 1,6 milijardi eura. Od MMF-a je zatražila da joj pomakne rok za otplatu, a njezin zahtjev trebali bi ubrzo razmatrati izvršni direktori MMF-a.

Grčku u predstojećem razdoblju čekaju još već obveze prema vjerovnicima. Do kraja ove godine mora vratiti MMF-u i Europskoj središnjoj banci 10,3 milijarde eura, a od toga preko sedam milijardi stiže na naplatu već ovaj mjesec i u kolovozu. Ukupno ove godine treba otplatiti 15 milijarda eura i ovo je financijski najteža godina sve do 2054.

Sljedeće godine, Grčkoj na naplatu stiže 6 milijarda eura, 2017. godine 7,5 milijarda, godinu dana poslije 3,5 milijarde, a 2019. godine 11 milijarda eura.

Riječ je o otplati pozajmica koje je dobila u dva programa spašavanja 2010. i 2012., u kojima je Grčkoj odobreno ukupno 240 milijardi eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook