Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU i ASEAN pozvali Mianmar da oslobodi političke zatvorenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija i čelnici zemalja jugoistočne Azije pozvali su na jačanje gospodarske suradnje te zatražili od Mianmara da oslobodi političke zatočenike, ali nisu postavili nikakve rokove.

Summit Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i EU-a u Singapuru obilježava 30 godina njihovih odnosa koji su već dugo napeti zbog problema Mianmara, članice ASEAN-a u kojem vlada vojna hunta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna WFP nastavlja s letovima u Mianmar Slika nije dostupna Mianmar: Hunta oslobodila 8.500 zatvorenika

Odbijanje ASEAN-a da nametne čak i privremene sankcije Mianmaru nakon što je nasilno ugušio protuvladine prosvjede u rujnu ponovno su potaknuli pitanje demokratizacije te zemlje i oslobađanja političkih zatočenika posebice oporbene čelnice i dobitnice Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi.

'Pozdravljamo odluku vlade Mianmara da pojača suradnju s UN-om i započne dijalog s Aung San Suu Kyi podsjećajući da takav dijalog treba voditi sa svim uključenim stranama i etničkim skupinama', navodi se u zajedničkoj izjavi ASEAN-a i EU-a.

EU je ovoga tjedna uvela sankcije protiv 1.207 tvrtki u Mianmaru i produljila zabranu viza i zamrzavanje imovine vojnim čelnicima ove zemlje reagirajući na krvavo gušenje prodemokratskih prosvjeda u rujnu u kojima je vojna hunta ubila 15 ljudi.

'Mianmar mora postati demokracija i mora poštovati ljudska prava', rekao je na kraju summita portugalski premijer Jose Socrates čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om. 'Mislimo da su sankcije važne'.

ASEAN se protivi sankcijama Mianmaru koji je njegova članica od 1997. unatoč svojoj novoj povelji u kojoj se zalaže za demokraciju i ljudska prava.

'Ne samo da ne bi djelovale, nego bi bile i kontraproduktivne', rekao singapurski premijer Lee Hsien Loong napominjući kako je jedina zemlja na koju su utjecale sankcije bila Južna Afrika gdje je to narod podržao, a da je čak i tamo trebalo 10 godina za promjenu vlasti.

Zajednička izjava ASEAN-EU također kaže kako će dvije strane uzeti u obzir različite razine razvijenosti u nastojanju da postignu sporazum o slobodnoj trgovini.

Razgovori o ugovoru o slobodnoj trgovini započeti su u svibnju, ali su od tada slabo napredovali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene