Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija planira oformiti poseban antipropagandni tim usmjeren isključivo protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskih medija predvođenih medijskom kućom Russia Today, koju financira Kremlj.


'Razbijači mitova' (svaka sličnost s planetarno popularnim dvojcem Adam Savage/Jamie Hyneman i njihovim Mythbustersima je slučajna?) radni je naziv budućeg tima dva do pet ljudi, koji će kontrainformacijama reagirati na Putinovu (rusku) propagandu.

Vezani članci Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije Europska unija u krizi zbog odluke poljskog ustavnog suda, stižu oštre poruke: "Igrate se vatrom", "To neće ostati bez posljedica" Putin o rekordnim cijenama plina Putin tvrdi da je Europa kriva za rekordni skok cijena plina: "Njihova se politika pokazala pogrešnom"

Uvjeti za članove tog tima su da imaju novinarsko iskustvo ili iskustvo u odnosima s javnošću te da govore ruski jezik.

Kako Vladimir Putin uspijeva ostati tako moćan?

"Glavni je cilj spriječiti sve jaču rusku propagandu. Posao se sastoji od provjere informacija i mitova te njihovo ispravljanje. Zaposlenici će raditi na razvoju i neprestanom razvitku EU narative i europske agende preko novinskih članaka, uvodnika i kolumni u novinama, preko detaljnih infografika i statističkih podataka", stoji u pismu europskim veleposlanstvima europske Vanjske službe pod vodstvom Federice Mogherini, piše Večernji list.

Kako poprište tog informativnog rata određene su takozvane države istočnog partnerstva, odnosno Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina. Krajnji cilj je jačanje političkih i gospodarskih odnosa s tim zemljama, odnosno neutraliziranje ruskog utjecaja na iste.

Njihov najveći medijski neprijatelj u tom smislu je Russia Today, TV kuća koja je na platnoj listi Kremlja. S 2000 zaposlenih i emitiranjem u 16 država svijeta na četiri jezika (engleski, njemački, francuski i španjolski), RT ima respektabilan doseg i publiku, a "Razbijači mitova" imat će misiju da dezintegriraju njihovu gledanost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju