Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznijeli elemente o funkcioniranju

EU dobio objašnjenja od SAD-a o špijunskom programu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pristale su u petak informirati Europljane o svom programu nadzora komunikacija i surađivati u osiguranju jamstava da će europski građani biti zaštićeni, kazala je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

'Dogovorili smo sa Sjedinjenim Državama da ćemo osnovati transatlantsku skupinu stručnjaka za razmjenu informacija i razmatranje jamstava', objavila je Malmstroem na Twitteru.

Malmstroem i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding postigle su taj dogovor na sastanku s američkim ministrom pravosuđa Ericom Holderom u Dublinu, u organizaciji irskog predsjedništva EU-a.

>> 'Ovo je konkretan dokaz da Amerikanci provode nadzor nad cijelim svijetom'

Amerikanci su na sastanku iznijeli elemente o funkcioniranju špijunskog programa PRISM, koji nadzire komunikacije u cijelom svijetu, kao i o njegovim pravnim okvirima, doznaje se iz europskih izvora.

Program je američkim obavještajnim službama omogućio praćenje podataka na serverima velikih kompanija poput Googlea i Facebooka.

Komisija je početkom tjedna američkim vlastima poslala pismo izražavajući 'ozbiljnu zabrinutost' za poštivanje temeljnih prava europskih građana i zatražila objašnjenja o ciljevima i opsegu tog programa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene