Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU će odrediti posebnog izaslanika za zapadni Balkan, a najozbiljniji kandidati su Ashdown i Lajčak.


Europska unija (EU) nakon ministarske konferencije svojih država članica i zemalja jugoistočne Europe, što će biti održan u srijedu u Sarajevu, odredit će posebnog izaslanika za 'zapadni Balkan', objavio je beogradski dnevnik 'Danas', pozvavši se na više neimenovanih diplomatskih izvora.

Vezani članci Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku'' Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

Najozbiljniji kandidati za tu novu dužnost trenutačno su bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown i Miroslav Lajčak, navodi taj list. Kako je objašnjeno, budući posebni izaslanik na tom mjestu zastupao bi vijeće EU-a, što znači da bi bio dio aparata visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton koja bi ga službeno imenovala.

>> Cilj konferencije u Sarajevu: Potvrditi mjesto Balkana u Europi

Navevši kako su i nakon odlaska s položaja visokog predstavnika u BiH Ashdown i Lajčak zainteresirani za događaje na jugoistoku Europe, 'Danas' ističe da su obojica bili meta oštrih kritika predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika. Po pisanju toga lista, Beogradu bi Lajčak bio povoljniji izbor, premda bi obojica u biti provodili zajedničku vanjsku politiku EU-a i razlike među njima više bi se odnosile na stil, odnosno način pristupa, a manje na ciljeve koji bi se pred njima nalazili. (Hina)