Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzeli dio tereta

EU: 7,2 milijarde eura za borbu protiv klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija će izdvojiti 2,4 milijarde eura godišnje u sljedeće tri godine za zemlje u razvoju kako bi im pomogla u borbi protiv klimatskih promjena, a spremna je povećati svoj udio u smanjenju emisije stakleničkih plinova na 30 posto ako na to pristanu ostala razvijena gospodarstva, izjavio je švedski premijer Fredreik Reinfeldt po završetku dvodnevnog summita u Bruxellesu.

‘Ukupni iznos doprinosa članica EU-a dosegnuo je iznos od 2,4 milijarde eura godišnje. Drago nam je što su sve zemlje članice dale doprinos kako bismo pošteno preuzeli svoj dio tereta koji je važan za postizanje dogovora u Kopenhagenu’, rekao je Reinfeldt, koji je predsjedavao summitom EU-a. Riječ je o dobrovoljnim doprinosima zemalja članica EU-a, čiji je ukupan iznos tako dosegnuo 7,2 milijarde eura za razdoblje od 2010. do 2012. godine, što je više nego što je EU ranije najavljivala. Prvotne procjene govorile su o pet do sedam milijardi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Treba pokazati kreativnost' MMF osniva zakladu za zaštitu klime Slika nije dostupna Rasprava o klimatskim promjenama Peking možda neće pristati na financiranje razvijenih zemalja

>> EU: Siromašnim zemljama 6, 7 milijardi eura za zaštitu klime

‘Potvrdili smo našu ponudu da povećamo cilj s 20 na 30 posto ako ostali dio razvijenog svijeta dade isti doprinos’, dodao je švedski premijer. Europska unija je već prihvatila obvezujući cilj da svoju emisiju smanji za 20 posto do 2020. godine u odnosu na 1990. i izrazila spremnost da to povisi na 30 posto ako na to pristanu druga velika svjetska gospodarstva. Pomoć Europske unije siromašnijim zemljama jedna je od glavnih pretpostavki za postizanje dogovora na međunarodnoj konferenciji o klimi koja se održava u Kopenhagenu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene