Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan i prosvjed za mir

Etnički sukobi u Moskvi: Uhićeno 800 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska policija u subotu je u Moskvi privela više stotina osoba, uključujući i mlade nacionaliste koji su se okupili u sjevernom dijelu gradu, kako bi spriječila nove etničkog obračune.

Uhićenja su izvršena tjedan dana nakon što je oko 7000 nogometnih navijača i nacionalista prosvjedovalo u blizini Crvenog trga uzvikujući rasističke slogane i napadajući prolaznike koji su izgledali kao pripadnici etničkih manjina pri čemu su ozlijedili više od 30 osoba. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je osudio te napade nazvavši ih 'pogromima'.

Pročitajte i ovo Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri... Slika nije dostupna 650 ozlijeđenih Najmanje 75 mrtvih u neredima u Kirgistanu

U prosvjedima ove subote koji su se uz dozvolu održali pod televizijskim tornjem Ostankino u sjevernom dijelu Moskve stotine mladih ruskih nacionalista se okupilo i uzvikivalo slogane poput 'Patriotizam nije fašizam'. 'Skup je bio dopušten no čim je mladima dosadilo podijelili su se u skupine i počeli marširati s upaljenim bakljama prema podzemnoj željeznici. To je, naravno, bilo nedopušteno i policija je izvršila uhićenja', rekao je glasnogovornik moskovske policije Viktor Birjukov.

>> Putin: 'Rusija će teško kazniti svaki oblik ekstremizma'

On je rekao da nasilja nije bilo i da su većina prosvjednika bili adolescenti. Druga uhićenja su izvršena na nedopuštneim prosvjedima u drugim dijelovima moskovskog područja. Policija je rekla, kako je prenijela agencija Itar-Tass, da je uhićeno nešto više od 800 osoba. Ruske su vlasti u srijedu izvršile sličnu akciju i privele oko 800 mladih Rusa i useljenika s područja Kavkaza i središnje Azije koji su se okupili za, kako se govorkalo, sukob blizini željezničke postaje Kijevski.

Premijer Vladimir Putin je u četvrtak u televizijskoj emisiji u kojoj su mu građani postavljali pitanja rekao da se svi oblici ekstremizma moraju spriječiti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene