Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Etiopska vojska granatira glavni grad Somalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etiopska vojska napreduje prema glavnom gradu Somalije Mogadišu i mogla bi ga zauzeti u idućih 24 do 48 sati, rekao je izaslanik Somalije u Etiopiji Abdikarin Farah.

"Etiopske snage su na putu prema Mogadišu. Sad su na oko 70 kilometara od njega i, bude li moguće, zauzet će ga u idućih 24 do 48 sati", rekao je Farah, dodavši kako je etiopska vojska, zajedno s borcima odanim somalskoj vladi dosad zauzela 17 gradova u Somaliji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Al-Qaida poziva islamiste da napadnu etiopske snage Slika nije dostupna Etiopija bi se mogla povući iz Somalije za dva tjedna

Etiopija je obećala zaštititi slabu somalsku vladu od islamista čija je baza u Mogadišu. Nakon tjedan dana topničkih i minobacačkih okršaja dviju strana, sukob je prerastao u otvoreni rat u kojem su već poginule stotine ljudi. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) prioopćio je da dosad ima više od 800 ranjenih i da su tisuće civila u bijegu na somalskim cestama.

Islamske borce u povlačenju u utorak su napali etiopski borbeni zrakoplovi, ali islamisti, unatoč povlačenju koje somalska vlada već naziva djelomičnom pobjedom, tvrde da je riječ o taktičkom pregrupiranju i najavljuju da će rat dugo trajati.

"Dva zrakoplova izvela su snažne napade u posljednjih pola sata. Mogu potvrditi da ima troje poginulih", rekao je jedan islamistički borac.

Etiopija je u nedjelju pokrenula napad na moćni islamistički pokret Somalije slanjem borbenih zrakoplova preko granice i bombardirajući nekoliko gradova. Vijeće islamskih sudova Somalije obećalo je da će istjerati vojnike Etiopije, uglavnom kršćanske zemlje koja pruža vojnu potporu somalijskoj vladi koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Etiopija i SAD tvrde da islamiste, pod čijim je nadzorom veći dio južne Somalije, uključujući i Mogadiš koji su zauzeli u lipnju, podupiru al-Qaida i Eritreja, tradicionalni neprijatelj Etiopije.

Ulazak Etiopije u sukob u Somaliji u diplomatskim je krugovima izazvao bojazan da će se u rat uključiti i Eritreja, na strani islamista.

"Ovo što se događa u Somaliji je vrlo, vrlo opasno i imat će
posljedice na cijeli Rog Afrike", rekao je eritrejski ministar
informiranja Ali Abdu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene