Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ETA priprema nove atentate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska separatistička organizacija ETA ima pet oružanih skupina sastavljenih od 70 mladih boraca obučavanih u Južnoj Americi koji se pripremaju uskoro izvesti napade.

List se poziva na "tajno" izvješće Obavještajne i sigurnosne službe španjolske vojske (CISET) pripremljeno nakon što je ETA prošlog tjedna najavila prekid primirja na snazi od 22. ožujka 2006. i nastavak oružane borbe jer vlada nije pregovorima riješila status pokrajine Baskije (na sjeveru).
Izvješće navodi da radikalni borci ETA-e pripremaju "atentat koji će se svakog časa dogoditi" i "snažno odjeknuti u javnosti", piše list.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Predao se mladić koji je napao političara u Dresdenu zaredali se napadi Mladić (17) koji je napao zastupnika predao se policiji: Političaru su polomljene kosti

Najviše izgleda da budu poprišta novih napada imaju gradovi Madrid, španjolska metropola, te Valencia (na istoku), treći po veličini u državi.

Izvješće navodi da skupina raspolaže s dovoljno oružja i s najmanje 2.000 kilograma eksplozivnog materijala.

Službe koje su pripremile izvješće ističu da se proteklih mjeseci ETA pojačano služila inače svojom uobičajenom metodom "iznude" tražeći, pod oružanom prijetnjom, financijska sredstva od baskijskih gospodarstvenika.

Podaci iz izvješća nadalje ukazuju da nove ETA-ine borce čine mladi ljudi koji nemaju "policijski dosje", a borbama su obučavani u Južnoj Americi. Kada je riječ o planiranim napadima koji bi "snažno odjeknuli u javnosti" ETA vjerojatno planira automobil-bombu postaviti na nekom frekventnom javnom mjestu.

Nakon bombaškog napada 30. prosinca 2006. u madridskoj zračnoj luci Barajas, u kojem je ETA usmrtila dvije osobe, vlada u Madridu prekinula je s njome počet mirovni proces jer je organizacija time prekršila prekid vatre.

U više od četiri desetljeća oružane borbe za neovisnu državu na
području francuske i španjolske Baskije ETA je ubila više od 800 osoba. Ta organizacija pak optužuje francusku i španjolsku vladu da negiraju i iskrivljuju politički dogovor koji bi omogućio mirovni
proces.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene