Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baskijska separatistička organizacija ETA zaprijetila je u subotu da će prekinuti mirovni proces sa španjolskom vladom ako se pregovori političkih stranaka o budućnosti Baskije uskoro ne pomaknu s mrtve točke.U komentaru koji prenosi baskijski list Gara na svojim
web-stranicama, ETA optužuje španjolsku vladu da progoni njezine pobornike unatoč najavi premijera Josea Luisa Zapatera u lipnju da će početi mirovne pregovore s baskijskim gerilcima.

Vezani članci Slatkiši Fascinantno! Pokazali cijeli proces nastajanja slatkiša, ovako izgledaju još slasnije Renoviranje autića Svojim nevjerojatnim talentom vraća ljude u djetinjstvo, pogledajte fascinantan proces

ETA smatra da je potreban i "vidljiv napredak ove jeseni" u
paralelnim pregovorima baskijskih političkih stranaka o budućnosti te sjeverne španjolske regije. 

- U suprotnom, proces će propasti, poručila je ETA.

Stranka Batasuna, zabranjena zbog svoje povezanosti s tom gerilskom organizacijom, sudjeluje u pregovorima s drugim strankama u Baskiji i želi dogovor oko okvira koji bi doveo do neovisnosti Baskije. 

Druge stranke u regiji žele međutim autonomiju u okviru španjolskih granica.

ETA u priopćenju također najavljuje "novu fazu otpora francuskoj vladi", prenosi Gara.

Španjolska vlada još nije potvrdila da su mirovni pregovori s ETA-om doista počeli. Mirovni proces pod pritiskom je politički motiviranog vandalizma ETA-inih pristaša i krađe oružja u Francuskoj za koju su osumnjičeni baskijski gerilci.