Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Estonija zatvara konzulat u Moskvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estonija je zatvorila konzulat u Moskvi sve dok ne prestanu prosvjedi ruske mladeži ispred estonskog veleposlanstva zbog uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima u središtu Tallinna, priopćila je u srijedu estonska veleposlanica u Moskvi čije riječi prenose svjetske agencije.

"Aktivnosti konzulata u Moskvi su prekinute i nećemo izdavati vize sve dok se stanje oko veleposlanstva ne stabilizira", kazala je Marina Kaljurand, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u" Vjačeslava Morozova Špijunski skandal Profesor uhićen pod optužbom za špijunažu: "Ruske obavještajne službe žele se infiltrirati”

Konzulati u Pskovu i Sankt Petersburgu će ostati otvoreni, dodaje.

Između 15 i 20 mladih odanih Kremlju upalo je u redakciju tjednika Argumenti i Facti gdje se održavala konferencija za novinare veleposlanice Kaljurand, skandirajući "Estonija je fašistička", dok deseci mladih nastavljaju prosvjede ispred veleposlanstva.

U međuvremenu se oglasilo i rusko ministarstvo vanjskih poslova, prebacujući krivnju za prosvjede ispred veleposlanstvo isključivo na Estoniju, javlja Reuters.

"Strasti su uzavrele, a mi smo uvjereni da krivnju u potpunosti snosi Estonija", izjavio je glasnogovornik ministarstva Mihail Kamynin.

Prema njegovim riječima, uklanjanje spornog spomenika dovelo je do velikih napetosti, a na optužbe Estonije da Rusija nije primjereno zaštitila objekt veleposlanstva odgovorio je da "Rusija provodi obveze koje proizlaze iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

"Rusija će osigurati nesmetan rad veleposlanstva... a što se tiče događanja oko objekta veleposlanstva, smatramo da su isprovocirani potezima estonskog vodstva glede uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima", dodao je.

Također je kazao da su mjere sigurnosti ispred veleposlanstva pojačane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene