Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eskalira subob Hamasa i Fataha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružani pripadnici Hamasa i Fataha sukobili su se u gradovima Gazi i Ramallahu, izazivajući bojazan da bi se njihovi sve češći sukobi uskoro mogli pretvoriti u još žešće borbe između dviju protivničkih palestinskih frakcija, samo dan nakon što je skupina naoružanih muškaraca pucala na pratnju premijera Ismaila Haniyeha, čelnika Hamasa.

Ulične borbe u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali slijedile su usred Hamasovih optužbi prema kojima je napad na Haniyeha orkestrirao moćni čelnik Fataha u pojasu Gaze Mohammad Dahlane. 

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa

Čelnici obiju grupa upozorili su u posljednjih nekoliko dana da bi pojava sve češćeg nasilja uskoro mogla dovesti do palestinskog građanskog rata. Sukobi su omeli današnje proslave 19. godišnjice osnutka Hamasa, no unatoč tomu islamski je pokret nastavio s organiziranim okupljanjima, pa se na stadionu u Gazi okupilo oko 60.000 ljudi koji žele sudjelovati u proslavi. Od Haniyeha se očekuje da se obrati prisutnima.

Sukobi do kojih je došlo u petak u inače mirnom Ramallahu počeli su kad su Hamasovi simpatizeri krenuli prema središtu grada gdje su, uoči proslave Hamasove obljetnice, već bili raspoređeni pripadnici Fatahove policije. Od posljedica pucnjave i bacanja kamenja ozlijeđene su 32 osobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene