Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažne eksplozije

Eruptirali su meksički vulkan Popocatepetl i indonezijski Soputan

Vulkani Soputan i Popocatepetl (Foto: AFP)
Vulkani Soputan i Popocatepetl (Foto: AFP) Foto: Afp
Vlasti su građane upozorile da se klone područja oko vulkana, a one koji žive u blizini da se zaštite od pepela u zraku nakon snažne erupcije vulkana u subotu navečer po lokalnom vremenu. U nedjelju je eruptirao i indonezijski vulkan Soputan.

Meksički vulkan Popocapetl snažno je eruptirao u subotu navečer, nakon čega se u nebo vinuo stup dima i pepela visok čak dva kilometra.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

Snimka erupcije pokazuje snažnu eksploziju i tragove magme kako se razlijevaju preko ruba kratera.

 

 

Zbog pepela koji pada uokolo i magme izdano je upozorenje razine 2 od strane Federalne civilne zaštite. Vlasti su građane upozorile da se klone područja oko vulkana, a one koji žive u blizini da se zaštite od pepela u zraku, piše RT.

Eruptirao i indonezijski vulkan Soputan

Vulkan Soputan na indonezijskom otoku Sulawesi eruptirao je u nedjelju izbacivši pepeo 3 kilometra uvis, objavila je državna agencija za upravljanje katastrofama.

Nema izvješća o žrtvama, a pepeo se ne smatra prijetnjom zrakoplovima, rekao je glasnogovornik agencije Sutopo Nugroho.

Razina upozorenja za 1785 metara visok vulkan ostala je stupanj iznad normale, sa zonom zabrane pristupa u opsegu 4 kilometra, rekao je Supoto.

"Čulo se stalno podrhtavanje i zvuci nalik na grmljavinu", rekao je.

Indonezija ima 127 aktivnih vulkana i nalazi se u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu, području na kojem su česti potresi i vulkanske erupcije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene