Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turskoj više nije potrebno članstvo u Europskoj uniji no neće se jednostrano povući iz pregovora, rekao je u nedjelju predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju parlamentu.


"Nećemo mi biti ti koji odustaju. Istinu govoreći, članstvo u EU više nam nije potrebno", rekao je Erdogan.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!" Donald Trump (Foto: AFP) Trump nametnuo Turskoj sankcije zbog napada na Siriju. Ali u to nije uključio prodaju oružja Ankari

Dvanaest godina dugi pregovori u zastoju su, a Europska unija osobito je kritična prema represiji turskih vlasti prema ljudima navodno povezanima s prošlogodišnjim neuspjelim državnim udarom.

Deseci tisuća ljudi, među njima nastavnici, novinari, pravnici, privedeni su.

Erdoganova vlada optužuje članice EU da nisu dobro procijenile ozbiljnost prijetnje Turskoj te da nisu odgovorile na zahtjeve Turske za izručenjem osumnjičenih osoba.

"EU nas je izdala u borbi protiv terorizma", rekao je Erdogan u nedjelju.

Ocijenio je da europski blok još treba Tursku.

Želi li EU napredovati, samo je jedan put, a taj je zajamčiti Turskoj članstvo i potaknuti kulturni i gospodarski rast".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u izbornoj kampanji u rujnu kako je jasno da Turska ne bi trebala ući u EU te bi pregovore trebalo prekinuti unatoč tomu što je Turska važna članica NATO-a. (Hina)