Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skori izbor i lezbijke?

Episkopalna crkva izabrala prvu biskupicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Episkopalna crkva Los Angelesu u petak je izabrala prvu biskupicu u svojoj povijesti dugoj 114 godina a taj izbor, kao i mogući skori izbor lezbijke također na biskupsku dužnost mogao bi produbiti postojeću podjelu u Anglikanskoj crkvi, kojoj pripada i Episkopalna crkva u SAD-u.

Velečasna Diane M. Jardine Bruce, pastorica u episkopalnoj zajednici svetog Klementa od mora u San Clementeu, izabrana je u petak na godišnjem biskupijskom kongresu kao nasljednica jednog od dvojice umirovljenih pomoćnih biskupa biskupije Los Angeles. Bruce, koja je izabrana u trećem krugu, bivša je zaposlenica u banci a posljednjih 12 godina obavljala je službu pastora u okrugu Orange.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Glasovanje za izbor drugog pomoćnog biskupa u petak nije polučilo rezultat pa će biti nastavljeno u subotu. Izbor za nove biskupe u utjecajnoj Episkopalnoj crkvi, kojoj je pripadalo oko četvrtine američkih predsjednika, izazvalo je veliku pozornost u SAD-u ne samo zbog kandidature žena, nego i zbog toga što je dvoje od šestoro kandidata objavilo da imaju homoseksualne sklonosti. Jedan od tih dvoje kandidata, velečasni John L. Kirkley, u petak je povukao svoju kandidaturu.

Episkopalnu crkvu potresaju unutarnje podjele

Drugi kandidat, odnosno kandidatica, velečasna Mary D. Glasspool, glavni je favorit za dužnost druge biskupice nakon što je u petak u prva dva kruga dobila najveći broj glasova. Ako bude izabrana, Glasspool će biti druga žena i prva lezbijka na biskupskoj dužnosti. Episkopalna crkva izabrala je 2003. za biskupa deklariranog homoseksualca V. Genea Robinsona, a zbog toga izbora nekoliko je biskupija napustilo zajednicu i dovelo Anglikansku crkvu na rub raskola.

Episkopalna crkva predstavlja američki ogranak Anglikanske crkve koju potresaju unutarnje podjele. Glavni uzrok tih podjela upravo je odnos Episkopalne crkve prema homoseksualcima i ženama na svećeničkim dužnostima, što je navelo jedan dio pripadnika Anglikanske crkve da pokrenu inicijativu odvajanja i pripajanja Katoličkoj crkvi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene