Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Episkopalna crkva Los Angelesu u petak je izabrala prvu biskupicu u svojoj povijesti dugoj 114 godina a taj izbor, kao i mogući skori izbor lezbijke također na biskupsku dužnost mogao bi produbiti postojeću podjelu u Anglikanskoj crkvi, kojoj pripada i Episkopalna crkva u SAD-u.


Velečasna Diane M. Jardine Bruce, pastorica u episkopalnoj zajednici svetog Klementa od mora u San Clementeu, izabrana je u petak na godišnjem biskupijskom kongresu kao nasljednica jednog od dvojice umirovljenih pomoćnih biskupa biskupije Los Angeles. Bruce, koja je izabrana u trećem krugu, bivša je zaposlenica u banci a posljednjih 12 godina obavljala je službu pastora u okrugu Orange.

Glasovanje za izbor drugog pomoćnog biskupa u petak nije polučilo rezultat pa će biti nastavljeno u subotu. Izbor za nove biskupe u utjecajnoj Episkopalnoj crkvi, kojoj je pripadalo oko četvrtine američkih predsjednika, izazvalo je veliku pozornost u SAD-u ne samo zbog kandidature žena, nego i zbog toga što je dvoje od šestoro kandidata objavilo da imaju homoseksualne sklonosti. Jedan od tih dvoje kandidata, velečasni John L. Kirkley, u petak je povukao svoju kandidaturu.

Episkopalnu crkvu potresaju unutarnje podjele

Vezani članci Procesija \ Završila procesija ''Za križen'' na Hvaru: Nije bilo gužve ni grupiranja, policija je sve pratila Kafići na Cvjetnom trgu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Koje nas mjere očekuju za blagdane: Terase ostaju otvorene, nema propusnica, ali moguće nove mjere za Grad Zagreb i još tri županije?

Drugi kandidat, odnosno kandidatica, velečasna Mary D. Glasspool, glavni je favorit za dužnost druge biskupice nakon što je u petak u prva dva kruga dobila najveći broj glasova. Ako bude izabrana, Glasspool će biti druga žena i prva lezbijka na biskupskoj dužnosti. Episkopalna crkva izabrala je 2003. za biskupa deklariranog homoseksualca V. Genea Robinsona, a zbog toga izbora nekoliko je biskupija napustilo zajednicu i dovelo Anglikansku crkvu na rub raskola.

Episkopalna crkva predstavlja američki ogranak Anglikanske crkve koju potresaju unutarnje podjele. Glavni uzrok tih podjela upravo je odnos Episkopalne crkve prema homoseksualcima i ženama na svećeničkim dužnostima, što je navelo jedan dio pripadnika Anglikanske crkve da pokrenu inicijativu odvajanja i pripajanja Katoličkoj crkvi. (Hina)