Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raketoplan Enterprise doletio je u petak iz Washingtona u New York pričvršćen na Boeing 747, a oduševljeni promatrači gledali su kako leti uz rijeku Hudson i Kip slobode.


Na putu do aerodroma J. F. Kennedyja umirovljeni je shuttle letio nisko, pa su ga mogli vidjeti stanovnici New Yorka i New Jerseyja.

Nako tri desetljeća Sjedinjene Države lani su prizemljile svoj program svemirskih raketoplana pošto je izgrađena Međunarodna svemirska postaja (ISS), projekt 15 zemalja vrijedan stotinu milijarda dolara. SAD kani početi raditi na novoj generaciji svemirskih brodova s ljudskom posadom koji će letjeti i dalje od orbite ISS-a.

Enterprise je uzletio s washingtonskog aerodroma Dullesa u 15:30 po srednjoeuropskome vremenu, pošto je zbog nevremena otkazano polijetanje u srijedu.

Proletio je kraj Kipa slobode, uz rijeku Hudson i iznad mosta Georgea Washingtona, a onda je počeo slijetati uz oduševljeno klicanje školske djece odjevene u astronautske skafandere.

Gledao ga je i glumac Leonard Nimoy koji je u televizijskoj seriji Zvjezdane staze glumio Spocka. Nimoy je rekao kako se sjeća prvog kalifornijskog predstavljanja Enterprisea, broda koji nosi isto ime kao i glavni svemirski brod u Zvjezdanim stazama.

'Bio sam ondje u rujnu 1976. kad su ga izvezli iz hangara', rekao je. 'Glazba zračnih snaga svirala je temu iz Zvjezdanih staza'.

Enterprise će poslije biti izložen u aeronautičkom muzeju na Manhattanu. (Hina)

Vezani članci Andrew Cuomo, guverner savezne države New York New York ima najmanji broj hospitaliziranih od prosinca, guverner Cuomo tvrdi: "Treba učiniti još puno kako bi došli do svjetla na kraju tunela" Slika nije dostupna VIDEO Space shuttle Enterprise završio u moru!