Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od 18 preporuka

Engleska crkva predlaže 'blagoslov' gay brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svećenici Engleske crkve moći će udijeliti blagoslov istospolnim brakovima, stoji u dugoočekivanim prijedlozima objavljenima u četvrtak kojima crkva usvaja otvoreniji, i sporan, pristup homoseksualnosti.

Iako se gay parovi i dalje neće moći legalno vjenčati u anglikanskoj crkvi, svećenici će službeno moći dopustiti gay i lezbijskim parovima da brak i partnerstvo obilježe crkvenim obredom.

Kritičari su oštro osudili prijedlog tvrdeći da je u suprotnosti s učenjem crkve o spolnosti.

To je jedna od 18 preporuka radne skupine osnovane prije dvije godine uslijed rastućih napetosti oko odnosa crkve prema homoseksualnim vjernicima i svećenstvu, no mogle bi proći još dvije godine dok ne postanu službena politika.

Ocijenivši da se radilo o osjetljivim pitanjima, voditelj skupine Joseph Pilling rekao je da je crkva morala uzeti u obzir brze društvene promjene i odgovoriti na zabrinutost crkvenih vođa zbog pada broja vjernika i nesposobnosti crkve da privuće mlađe ljude.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

VIŠE O TEMI : Referendum o braku

Britanski parlament usvojio je ove godine nove zakone kojima se od 2014. legaliziraju istospolni brakovi, nakon što su 2005. legalizirana istospolna partnerstva, a crkva je ukinula zabranu da gay svećenici ne mogu postati biskupi.

'Možete crkvu učiniti hladnim mejstom za gayeve i lezbijke...ili ju možete učiniti toplijim i otvorenijim mjestom', rekao je Pilling na konferenciji za novinare.

'Od svećenika se takvi obredi neće zahtjevati i njima se neće potvrđivati istospolni brakovi bez značajnih promjena zakona', istaknuo je Pilling. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene