Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon duge rasprave

Engleska crkva pred odlukom: Hoće li i ženama dozvoliti da budu biskupi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon deset godina rasprave, Engleska će crkva napokon 20. studenoga odlučiti hoće li dozvoliti i ženama da se zaređuju za biskupe.

Engleska crkva 20. studenog glasa o zaređivanju žena za biskupe, privodeći tako kraju 10-godišnju raspravu o jednom od najkontroverznijih pitanja u anglikanskoj zajednici.

Žene već rade kao biskupi u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i SAD-u, ali Engleska crkva, matična crkva za oko 80 milijuna anglikanaca diljem svijeta, nije uspjela pomiriti reformatore i tradicionaliste po pitanju da li da ženama to omogući i u Engleskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio Vatikan Poljski biskup podnio ostavku zbog skandala s orgijama: Sve je otkriveno nakon što je muška prostitutka kolabirala Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Gašenje vatre Biskupi izdali priručnike kako ne zlostavljati djecu seksualno. Udruga nezadovoljna: "To nisu stvari koje se uče sada. Ili znate što je moral ili ne znate"

>> Canterburyjski nadbiskup prozvao bogate da nisu snosili teret krize

"Očekivanja unutar Engleske crkve i izvan nje su da će ovo proći... ali će biti tijesno", ocijenio je glavni tajnik Opće sinode William Fittall. Kanterburijski nadbiskup Rowan Williams je dao snažnu potporu zaređivanju žena za biskupe, ali je također naglasio potrebu poštivanja tradicionalnih stajališta.

Englesku crkvu je do sada napustilo oko 50 biskupa koji su prihvatili ponudu pape Benedikta XVI da prijeđu u Rimokatoličku crkvu. Ženskom svećenstvu snažno se protive mnoge anglikanske zajednice u zemljama u razvoju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene