Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Elitne američke postrojbe i tenkovi bit će u sljedeća dva tjedna raspoređeni u sve tri baltičke države i Poljskoj kako bi se Moskvi poslala poruka o odlučnosti NATO-a, piše u srijedu Reuters.


Postrojba američke vojske "Ironhorse" s oko 700 vojnika, 20-ak borbenih tenkova M1A1 Abrams i oklopnim borbenim vozilima Bradley i Stryker jedna je od najveličanstvenijih postrojbi u američkim oružanim snagama koja je stupila na bivše sovjetsko tlo. Nekoliko baza i obučnih područja iz kojih će te potrojbe djelovati bile su izgrađene za nekadašnju sovjetsku Crvenu armiju.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Izlazne ankete u Rusiji: Pobjedu odnosi vladajuća stranka, ali sa slabijim rezultatom nego inače Slika nije dostupna Renzi: Baltičke zemlje su najveći neprijatelji Grčke

Cilj je uvjeriti Moskvu da bi, za razliku od Ukrajine koja nije članica NATO-a, svako rusko miješanje u Litvu, Latviju i Estoniju značilo rat sa Sjevernoatlantskim savezom. Sve tri zemlje su nekada bile dio SSSR-a, a analitičari su uvjereni da bi Moskva htjela tamo ponovno učvrstiti svoj utjecaj, posebice u područjima s ruskom etničkom zajednicom.

Šesto američkih vojnika s tenkovima stiže u Poljsku i na Baltik

Poljska, koja je za vrijeme Hladnog rata bila pod sovjetskom čizmom, vrlo je nervozna zbog ponašanja Rusije iako je sada članica EU-a i NATO-a. To je, međutim, ne sprečava da gorljivo lobira za vidljiviju i snažniju nazočnost američkih snaga u tom području.

"Cilj je da ovo bude jako vidljiva demonstracija predanosti prema našim saveznicima. Možda će nam trebati više vremena za razmještanje snaga nego nekim lakšim borbenim snagama, ali nema do tenka ukoliko želite postići učinak", kazao je kapetan John Farmer, časnik zadužen za odnose s javnošću.

Jedinica "Ironhorse" ima bazu u Teksasu, a njezino osoblje je trenutno u Njemačkoj gdje se s opremom priprema za pokret.

Stalna nazočnost američkih i drugih jedinica na Baltiku i dalje nije na stolu, djelomično zbog bojazni da bi to predstavljalo kršenje sporazuma NATO-a i Rusije iz 1997. Za sada, NATO i američki partneri govore o "rotaciji" snaga koje bi dolazile i odlazile.

Prošli je tjedan danski general Knud Bartels, predsjednik vojnog odbora NATO-a, kazao da će NATO "imati prave snage i pravu opremu u pravo vrijeme". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook