Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna vježba

Elitne američke postrojbe na Baltiku i u Poljskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elitne američke postrojbe i tenkovi bit će u sljedeća dva tjedna raspoređeni u sve tri baltičke države i Poljskoj kako bi se Moskvi poslala poruka o odlučnosti NATO-a, piše u srijedu Reuters.

Postrojba američke vojske "Ironhorse" s oko 700 vojnika, 20-ak borbenih tenkova M1A1 Abrams i oklopnim borbenim vozilima Bradley i Stryker jedna je od najveličanstvenijih postrojbi u američkim oružanim snagama koja je stupila na bivše sovjetsko tlo. Nekoliko baza i obučnih područja iz kojih će te potrojbe djelovati bile su izgrađene za nekadašnju sovjetsku Crvenu armiju.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP) Zbunio goste u Bijeloj kući Gaf američkog predsjednika: Baltičke zemlje optužio za ratove koje su uzrokovali propast Jugoslavije

Cilj je uvjeriti Moskvu da bi, za razliku od Ukrajine koja nije članica NATO-a, svako rusko miješanje u Litvu, Latviju i Estoniju značilo rat sa Sjevernoatlantskim savezom. Sve tri zemlje su nekada bile dio SSSR-a, a analitičari su uvjereni da bi Moskva htjela tamo ponovno učvrstiti svoj utjecaj, posebice u područjima s ruskom etničkom zajednicom.

Šesto američkih vojnika s tenkovima stiže u Poljsku i na Baltik

Poljska, koja je za vrijeme Hladnog rata bila pod sovjetskom čizmom, vrlo je nervozna zbog ponašanja Rusije iako je sada članica EU-a i NATO-a. To je, međutim, ne sprečava da gorljivo lobira za vidljiviju i snažniju nazočnost američkih snaga u tom području.

"Cilj je da ovo bude jako vidljiva demonstracija predanosti prema našim saveznicima. Možda će nam trebati više vremena za razmještanje snaga nego nekim lakšim borbenim snagama, ali nema do tenka ukoliko želite postići učinak", kazao je kapetan John Farmer, časnik zadužen za odnose s javnošću.

Jedinica "Ironhorse" ima bazu u Teksasu, a njezino osoblje je trenutno u Njemačkoj gdje se s opremom priprema za pokret.

Stalna nazočnost američkih i drugih jedinica na Baltiku i dalje nije na stolu, djelomično zbog bojazni da bi to predstavljalo kršenje sporazuma NATO-a i Rusije iz 1997. Za sada, NATO i američki partneri govore o "rotaciji" snaga koje bi dolazile i odlazile.

Prošli je tjedan danski general Knud Bartels, predsjednik vojnog odbora NATO-a, kazao da će NATO "imati prave snage i pravu opremu u pravo vrijeme". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene