Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolekcija od 271 slike

Kod električara pronašli djela Picassa vrijedna oko 100 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Električar i njegova obitelj sjedili su na više od 100 milijuna eura vrijednoj kolekciji Picassovih djela.

Nedavno je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa iz razdoblja od 1900. dio 1932. za koja nitko nije znao, a nasljednici su uložili tužbu da bi se razjasnilo kako su ta djela dospjela u ruke sedamdesetogodišnjeg električara koji je radio za slavnog slikara posljednje tri godine njegova života, izvijestio je francuski list Liberation.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potez odmazde Teheran potvrdio odmazdu: ''Naša mornarica zaplijenila je tanker u Omanskom zaljevu'' Ilustracija U vrijednosti gotovo milijun eura Oduzeli stotine automobila alkoholiziranim vozačima: Sada ih poklanjaju

 >> Picassova slika prodana za 106.4 mil. dolara

Slike, blokovi i crteži vrijednosti procijenjene na 60-ak milijuna eura bili su u posjedu električara i njegove žene, a djela su otkrivena kad su oni od slikareva sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o autentičnosti. Među nepoznatim djelima se nalazi i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak milijuna eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge, piše Liberation.

Djela zapljenjena

Pierre Le Guennec (71), koji je od siječnja uputio nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u rujnu sastali u Parizu, radio je kao električar za Pabla Picassa tri posljednje godine slikareva života. Picasso je umro 1973. Guennec je precizirao da je postavio alarmne sustave u raznim kućama umjetnika, među kojima i u vili California u Cannesu gdje je pohranjeno nekoliko kutija s crtežima.

Nasljednici i stručnjaci su odlučili uložiti tužbu protiv nepoznatog počinitelja zbog moguće krađe. Djela je 5. listopada zaplijenio Središnji ured za borbu protiv trgovine kulturnih dobara. Policijski izvor je potvrdio da su djela zaplijenjena.

List dodaje da je umirovljeni električar u pritvoru gdje tvrdi da je nedužan i da su mu slikar i njegova supruga poklonili djela. Claude Picasso je isključio ideju da je njegov otac mogao pokloniti takvu količinu djela, koja su bili njegov život i želi da pravosuđe objasni tu aferu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene