Policija u Crnoj Gori, arhiva (Foto: AFP)
Policija u Crnoj Gori, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp

Napadač na američko veleposlanstvo u Podgorici Dalibor Jauković, kojega je crnogorska policija identificirala kao počinitelja bombaškog napada na veleposlanstvo u noći sa srijede na četvrtak, nije počinio samoubojstvo, nego se slučajno ubio prerano aktiviravši bombu, priopćili su u četvrtak istražitelji za podgoričke medije.


Procjene istražitelja i sigurnosnih službi govore da je Jauković bacio prvu bombu na veleposlanstvo te da se vlastitom nespretnošću ubio prilikom pokušaja aktiviranja druge bombe koja ga je slučajno ubila

Vezani članci Pirotehničari provjeravaju dojavu o bombi u PP Dubrava - 3 Došao u policijsku postaju u Dubravi i donio improviziranu napravu, pirotehničari sumnjali da je riječ o bombi Talibani u Afganistanu aktivirali auto bombu U Afganistanu u eksploziji kamiona bombe ubijeno pet osoba

Crnogorska vlada najoštrije je osudila napad na veleposlanstvo SAD, ističući da sigurnost osoblja veleposlanstva nije narušena.

Iz vlade su kazali da su ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović obišli mjesto događaja i posjetili veleposlanstvo SAD.

"Tom prilikom, kao i u drugim kontaktima crnogorskih dužnosnika s predstavnicima SAD, izraženo je žaljenje povodom napada i solidarnost s SAD-om i istaknuto je naše čvrsto stajalište da ovaj događaj neće i ne može pogoršati visoki stupanj sigurnosti diplomatskih predstavništava i ukupnu sigurnosnu situaciju u Crnoj Gori", navodi se u priopćenju crnogorske vlade.

Nakon što su građani oko ponoći prijavili policiji da su se ispred veleposlanstva SAD u Podgorici čule dvije eksplozije, specijalni policijski i istražiteljski timovi izašli su na mjesto događanja i zatekli beživotno tijelo muške osobe.

Policija je sa sigurnosnim službama veleposlanstva pretražila teren i ustanovila da ozlijeđenih nema, a nema ni oštećenja na zgradama diplomatskog predstavništva.

Nakon obdukcije u podgoričkom Kliničkom centru, policija je utvrdila da je riječ o Daliboru Jaukoviću (43) rođenom u Kraljevu(Srbija), trenutačno nastanjenom u Podgorici.

Na njegovom Facebook profilu je vidljivo odlikovanje i medalja, koju mu je osobno uručio nekadašnji predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević za “zasluge u odbrani i sigurnosti tijekom NATO bombardiranja 1999. godine”.

Policijski izvori navode da je Jauković, nakon dolaska iz Kraljeva u Podgoricu, postao korisnik psihoaktivnih supstancija.

Viša državna tužiteljica Tanja Čolan Deretić, kazala je novinarima da je o detaljima napada na Veleposlanstvo SAD u Podgorici izvijestila Specijalno državno tužiteljstvo (SDT).

Veleposlanstvo je na internetskoj stranici napisalo da iz sigurnosnih razloga savjetuje američkim građanima u Crnoj Gori da zasad izbjegavaju veleposlanstvo. (Hina)