Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema zadnjem izvješću lokalnih vlasti 19 rudara je poginulo, a 28 ih je nakon eksplozije koja se dogodila u nedjelju u rudniku Jiaojiazhai u pokrajini Shanxi na sjeveru zemlje Kine, ostalo zarobljeno pod zemljom.


"Za sada smo izvukli 19 mrtvih tijela, a 28 rudara još je zarobljeno pod zemljom", rekao je glasnogovornik rudnika, dodavši kako je "vrlo teško reći koliki su izgledi da rudari budu spašeni iz rudnika."

Vezani članci Slika nije dostupna U rudniku u Turskoj 18 rudara još je pod zemljom Slika nije dostupna Zbog greške u instalacijama 200 rudara ostalo zatrpano, potvrđena i jedna smrt

Agencija Nova Kina izvijestila je da je do eksplozije došlo zbog "ljudske pogreške", jer je su radnici trebali biti evakuirani iz rudnika zbog akumulacije opasnih plinova do čega je došlo nakon izbijanja kvara na ventilacijskom sustavu uslijed nestanka električne energije.

Nakon ponovnog napajanja električnom energijom, a bez prethodnog poduzimanja neophodnih mjera sigurnosti, u rudniku je došlo do snažne eksplozije.

Prema službenim podacima, tijekom 2005. godine u kineskim je rudnicima život izgubilo gotovo 8.000 rudara, no skupine angažirane na obrani prava radnika procjenjuju da realna brojka iznosi čak 20.000 poginulih rudara godišnje.