Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksplozija balona na vrući zrak u kojoj je u utorak u Luksoru, na jugu Egipta, poginulo 19 turista, nije povezana s kriminalnim radnjama, po rezultatima prve istrage, javila je u srijedu egipatska novinska agencija Mena.


"Istraga državnog tužiteljstva ne pokazuje nikakve znakove kriminalnog postupanja", ističe agencija. Premijer Hicham Qandil naredio je u utorak pokretanje istrage o eksploziji u kojoj je poginulo 19 turista iz Hong Konga, Japana, Francuske, Velike Britanije i Madžarske.

>> VIDEO Potpuno izgorio: Dramatičan trenutak pada balona s turistima

Četiri istražiteljska tima su pregledala mjesto pada balona, u polju šećerne trske, razgovarala sa stanovnicima i provjerila dokumente i dozvole vlasnika. Po riječima jednog od timova, tvrtka Sky Cruise, vlasnik balona, prošla je 13., 14. i 15. veljače uobičajenu kontrolu ministarstva za civilno zrakoplovstvo, dodaje Mena.

S druge strane, ministar za civilno zrakoplovstvo Wael al-Maadawi rekao je da je primio zahtjev britanskih vlasti za sudjelovanje u istrazi. Balon koji je poletio u zoru s 21 osobom, zapalio se i eksplodirao na visini od 300 metara. Letio je iznad zapadne obale u Luksoru, gradu 700 km južno od Kaira bogatom vrijednim spomenicima iz doba faraona.

Na videosnimci koju je načinio putnik u drugom balonu vidi se dim koji izbija iz košare, nakon čega se začula eksplozija koja je prouzročila pad balona na tlo.

Pilot i jedan turist su preživjeli skočivši iz košare neposredno prije pada, rekao je zaposlenik Sky Cruisea. Obojica su primljena u bolnicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook