Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj otkrivanja

EKSHUMIRALI POSLJEDNJEG Rusi u pokušaju da konačno riješe misterij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam članova obitelji Romanov ubili su boljševički revolucionari.

Ruski istražitelji objavili su da su ekshumirali ostatke cara Nikole II i njegove supruge Aleksandre u pokušaju da identificiraju ostatke kostiju koji bi mogli pripadati njihovoj djeci.

Sedam članova obitelji Romanov su 1918. godine u Yekaterinburgu ubili boljševički revolucionari, godinu dana nakon što su zbačeni s vlasti tijekom ruske revolucije. Ostaci kraljevskog para zajedno s još troje njihove djece pronađeni su u masovnoj grobnici 1991. godine. Nakon što su identificirani zahvaljujući DNK testovima, ostaci su pokopani u St. Petersburgu 17. srpnja 1998. godine na 80. obljetnicu smrti, piše CNN.

Ruska pravoslavna crkva proglasila ih je svecima 2000. godine.

Pročitajte i ovo Krunidba Charlesa III. krunidba kralja Vrijede milijarde, a nose se samo nekoliko puta u životu: Pogledajte kako izgledaju krune Charlesa III. Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV uživo iz Londona Reporter Dnevnika Nove TV o atmosferi nakon krunidbe: Slavi se na svakom koraku, Britanci dobili produženi vikend

MISTERIJ KOJI TRAJE 70 GODINA Priča o jednom poljupcu, mornaru i medicinskoj sestri...

Međutim, pitanje gdje je preostale dvoje djece, prijestolonasljednik Aleksej (13) i Maria (19), bilo je bez odgovora do 2007. kada su, sumnja se, pronađeni njihovi ostaci, nekoliko fragmeneta kostiju koji su otkriveni u grobnici u regiji Ural.

Prema tvrdnjama ruskog istraživačkog odbora, stručne studije i drugi materijali povezani s ovim slučajem potvrdili su da ostaci uistinu pripadaju bratu i sestri. No, u srpnju ove godine na zahtjev ruske pravoslavne crkve naređena su daljna ispitivanja. Očekuje se i da će dvoje djece biti kanonizirano, ali crkveni dužnosnici žele sigurniju potvrdu da se uistinu radi o njihovim ostacima.

Nasljednici kraljevske obitelji podržavaju novu istragu. Vojvotkinja Maria Vladimirovna nada se da će provedeno ispitivanje biti stručno jer želi da se dođe do istine u ovom slučaju, odnosno do odgovora na pitanje o čijim je ostacima riječ.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene